Later naar college door bezuinigingen OV-chipkaart?

De OV-chipkaart voor studenten mag dan behouden blijven, het kabinet wil er wel 200 miljoen euro op bezuinigen. Dat lukt volgens minister Jet Bussemaker alleen als studenten minder tijdens de spits gaan reizen. Voor universiteiten en hogescholen betekent dit dat ze hun roosters moeten aanpassen, iets waar de meeste instellingen niet bepaald op zitten te wachten.

Uit een interview blijkt Bussemaker zich echter niets aan te trekken van de kritiek. 'Universiteiten en hogescholen bekijken het probleem alleen vanuit zichzelf. Het is de bedoeling dat gemeentes samen met vervoerders en instellingen gaan kijken waar de problemen ontstaan. Soms kunnen die opgelost worden door roosters aan te passen.' Als er geen oplossingen komen, blijft er volgens Bussemaker minder geld over voor onderwijs en kan minder in hogescholen en universiteiten worden geïnvesteerd.

Volgens Karl Dittrich, voorzitter van universiteitenvereniging VSNU, spelen de problemen met de spits vooral in de Randstad en in de regio Arnhem/Nijmegen. Zijn op de Radboud Universiteit colleges om 8.45 uur straks ook verleden tijd?