Studenten stoken hun stufi op

Studenten stoken erop los en gebruiken onnodig veel energie. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Volgens de milieu-organisatie is de levensstijl van de studenten een van de belangrijkste redenen waarom de energierekeningen hoog uitvallen. Deze levensstijl binnen een studentenhuis is moeilijk te veranderen, maar 'een minuutje korter douchen of de verwarming wat lager draaien is een kleine moeite', zegt woordvoerster Marlon Mintjes van Milieu Centraal. Een andere oorzaak van het hoge energieverbruik is de slechte isolatie van de studentenkamers. Deze loopt achter op koopwoningen, omdat ze vaak niet goed worden onderhouden.

Een oplossing voor het hoge energieverbruik heeft Milieu Centraal nog niet. De organisatie wil studenten graag stimuleren in het verlagen van het verbruik door middel van voorlichting. De vraag is echter of studenten op deze voorlichtingen zitten te wachten. De SSHN probeert het energieverbruik van de studenten te verminderen door zijn complexen duurzaam te bouwen en beheren. Zo heeft de woningstichting in een aantal complexen gasbesparende verwarmingsinstallaties geplaatst.  'Studenten vinden het blijkbaar moeilijk om uit zichzelf bewuster te gaan leven', aldus Remco de Maaijer, manager Strategie bij SSH.