Liveblog: Studentendemonstratie Malieveld
'De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier.' Vandaag vindt op het Malieveld in Den Haag de grote studentendemonstratie tegen het leenstelsel plaats. Dat het wetsvoorstel voor het 'schuldenstelsel' al door de Tweede Kamer is mag de pret niet drukken. Op het Facebook-evenement van de manifestatie hebben inmiddels vijfduizend studenten aangegeven aanwezig te zullen zijn. Zal de opkomst daadwerkelijk zo hoog zijn? ANS reist af naar het Malieveld en houdt een liveblog bij. Zo blijf je ook als je niet met een spandoek in de weer bent gegaan, op de hoogte.
Tekst: Annemarie Verschragen en Marit Willemsen
12.45 Daar sta je, euh loop je dan. Ruim honderd studenten, afkomstig van ROOD, de jongerenafdeling van de SP en het Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) hebben zich verenigd in een protestmars vanaf station Hollands Spoor naar het Malieveld.
13.30 Op het eerste gezicht zijn er vooral veel scholieren aanwezig die toegeschreeuwd worden met populistische leuzen. Een debat gaat van start. Voorstanders worden uitgejouwd terwijl Rog van het CDA met luid gejuich wordt ontvangen: 'iedereen moet vrij te kunnen zijn om te studeren en deze partijen nemen dit jullie af! Ik doel vooral op de zogenaamde studentenpartijen D66 en GroenLinks.
13.40 Jasper van Dijk van de SP: 'Vinden jullie dat het motto van D66 voortaan moet zijn: studeren nee, schulden ja?' De debatleider roept op het 'debat' iets minder op de man te spelen. We bevinden ons ondertussen tussen een flyerende communistische partij en een 71-jarige man die mee protesteert: 'Ik ben ook belanghebbend!'
13.45 Nu in het debat: is er ruimte voor de actieve student met het stelsel? Klaver van Groenlinks: 'Zorg dat je dat júist kan blijven doen, niets is belangrijker dan dat.' De oppositie vindt het geen realistisch beeld. Inmiddels begint het te regenen. Veel scholieren vluchten naar een droger onderkomen.
13.50 Weer een mooie oneliner van Van Dijk : 'Iedereen die dit stelsel invoert hebben allemaal een basisbeurs gehad, en jullie moeten bloeden!' Rog: 'De Tweede Kamer is akkoord gegaan, de Eerste Kamer moet dit nog eens grondig bestuderen. Ik ben ervan overtuigd, omdat jullie een duidelijk signaal geven, dat dit leenstelsel van tafel gaat. We willen geen leven lang lenen!' Van Dijk roept zelfs nu al op tot een nieuwe demonstratie, als de Eerste Kamer het voorstel gaat beoordelen. Daarmee eindigt het debat tussen de politici.
13.55 Ondertussen vraagt de presentator aan alle vrouwen om zich uit te kleden. Met dit soort flauwe grappen probeert de presentator de studenten gemotiveerd te houden.
13.59 Michiel Steegers van het JOB spreekt de aanwezige MBO-ers aan. Deze zijn aan het gejoel te horen in hele grote getallen aanwezig. Het Malieveld reageert dan ook verontwaardigd op het aangehaalde citaat van Bussemaker dat de MBO-student niet wil doorstuderen.
14.02 Veel gejuich op het bericht dat er 'volgens kleine tellingen' meer dan 5000 mensen op het Malieveld staan. Doordat het halve veld nog leeg is, valt dit echter niet zo op.
14.15 Anti-Jet lied krijgt veel bijval: 'Aja Jetje het was een leuke mop, maar als ik dan moet lenen, weet dan dat ik stop! Studenten: Oleee!!'
14.20 Ondertussen zijn er al veel ludieke spandoeken gespot. '(Inves)tering in de toekomst', 'Naar België, ok doei!', 'Jet is een slet' en 'Wie rijk is mag slim zijn'.
14 40 Het is zover: Jet Bussemaker betreedt lachend het podium maar is bijna niet te verstaan door het luide gejoel. Ze probeert uit te leggen dat de medezeggenschap beter gaat worden, wijst op indianenverhalen en benadrukt de toegankelijkheid: ' Het Hoger Onderwijs is goed toegankelijk en zal dat blijven!' Haar boodschap komt totaal niet aan door het chaotische geschreeuw. Rookbommen worden afgestoken en de tomaten vliegen door de lucht.
14.50 De demonstratie wordt afgesloten met een luid: 'Weg met Jet, Weg met Jet, Weg met Jet!' en 'Meer of minder lenen?' 'Minder, minder, minder'.
14.50 Studentenvakbond AKKU is ondertussen ook gespot, niet met spandoeken, wel met gele hesjes van de ordedienst.
15.12 De politie is naar eigen zeggen tevreden over de verloop van zaken, het bleef - op enkele tomatengooiers na - rustig. Ook SP fractievoorzitter Emile Roemer en is blij met het verloop van de middag en lacht breeduit. 'Het ging goed', aldus de politicus. 'Nu moeten we doorpakken, als de Eerste Kamer het voorstel gaat bespreken moeten we hier weer met een paar duizend man verzamelen'.