Ballen moeten belasting betalen

Carolus Magnus heeft dit jaar veel problemen met haar pand. Eerder lag de vereniging al in de clinch met het Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds (SNUF) over een huurverhoging. Nu zit ook de belastingdienst de studentenvereniging dwars: Carolus heeft een naheffing gekregen, waarvan de hoogte niet bekend wordt gemaakt.

De naheffing is op de deurmat van het pand aan de Hertogstraat geploft, omdat Carolus een onderneming zou zijn die met de horeca concurreert. De vereniging verhuurt immers zalen van het pand en organiseert daarnaast openbare activiteiten. Dit is een eis van het SNUF, dat het pand in eigendom heeft en aan Carolus verhuurt. Omdat het SNUF wil dat het pand door zoveel mogelijk studenten wordt gebruikt, is met de ballenvereniging afgesproken om ook open activiteiten te organiseren. Reden genoeg voor de belastingdienst om hier een slaatje uit te slaan.

De voorzitter van Carolus Magnus, Lianne van Keijsteren, is het niet eens met deze argumentatie. 'Het doel van onze sociëteit is absoluut niet om winst te maken. De afgelopen twee jaren is er een positief resultaat behaald. Maar daarvoor zijn er minder goede jaren geweest, waar we zelfs tegen een faillissement aanhikten. Wij zijn ook een besloten sociëteit en absoluut geen café waar iedereen naar binnen kan. Momenteel zitten we met de belastingdienst om de tafel, en we hopen tot een oplossing van dit probleem te komen.' De belastingdienst weigert op het specifieke geval te reageren, al meldt een woordvoerder wel: 'Als achteraf een vereniging, wat de belastinginspecteur betreft, een onderneming blijkt te draaien met als doel het maken van winst, dan kunnen ze een naheffing verwachten.'

Deze soap wordt ongetwijfeld vervolgd.