90 euro boete voor duik van de Waalkade

De verzengende hitte ten spijt, zwemmen in de Waal blijft een gevaarlijke onderneming. Verwoede pogingen om verkoeling te vinden in het smerige Waalwater zullen dan ook worden beloond met een proces verbaal. Rijkswaterstaat zal de komende weken flyers uitdelen, waarin wordt gewaarschuwd voor een boete van 90 euro, die wordt uitgeschreven wanneer iemand wordt betrapt bij het zwemmen in een van Neerlands grote rivieren.

Niet alleen de Waal is verboden terrein voor waterfanatici. Ook het zwemmen in de Rijn, Maas, IJssel en Lek is niet toegestaan. In de zomermaanden worden de strandjes aan deze rivieren echter drukbevolkt door watertoeristen. 'Vooral bij Nijmegen en Deventer is het heel erg druk, ook deze dagen weer. Maar zelfs pootjebaden raden we ten sterkste af. Elk jaar verdrinken er mensen die denken dat onze waarschuwingen voor hen niet gelden', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De broodnodige verkoeling kan dus beter niet in de Waal worden gezocht. Wij adviseren je eigen opblaasbadje te vullen met water uit de tuinslang. Indien je de zomermaanden in de UB moet ploeteren aan een scriptie: onder het mom van protesten voor een duurzame aarde is badderen zelfs op het Erasmusplein mogelijk.