Geen schadevergoeding horeca voor stroomstoring tijdens Oranje

Meer dan elf miljoen mensen zagen Oranje afgelopen vrijdag op spectaculaire wijze winnen van WK-topfavoriet Brazilië. Ook in Nijmegen was de Oranjegekte losgebarsten, maar op het moment suprème werd de Nijmeegste binnenstad getroffen door een stroomstoring. Veel kroegen en restaurants liepen leeg, aangezien de klanten het laatste kwartier van het kwartfinaleduel niet meer konden zien. Voetballiefhebbers besloten over te stappen op alternatieve media. Zo besloot een gedeelte de radio van de ME-bus te beluisteren. De grote hoeveelheid op de been gebrachte politie was dus toch ergens goed voor.

Een woordvoerder van netwerkbeheerder Liander zegt tegen De Gelderlander dat het voor de horecagelegenheden onmogelijk is een schadevergoeding te krijgen voor de misgelopen inkomsten door de stroomstoring. 'De duur van de storing, ongeveer anderhalf uur, was te kort voor een compensatievergoeding.' Met gevoel voor understatement voegt hij toe: 'Een stroomstoring kán nu eenmaal voorkomen, al was het dit keer wel op een heel vervelend moment.'

Ongeveer 1.500 aansluitingen zouden zijn getroffen door de storing van afgelopen vrijdag rond half zes, onder meer in de Bloemerstraat en de Hezelstraat. Het scherm in de Molenstraat, waar vele Oranjefans zich hadden verzameld om het duel te bekijken, bleef overigens wel actief. Hoewel de straat eveneens werd getroffen door de storing, had de uitbater een noodstroomvoorziening getroffen, waardoor de supporters het laatste fluitsignaal live konden meemaken.

Gelukkig had de wedstrijd een goed einde. Voor hooligans hoefde niemand angst te hebben, al werdhet Keizer Karelplein wel op vreedzame wijze platgelegd.