[LINKDUMP] ANS in De Gelderlander en meer

Pam. Pam. Pam. Daar staan we dan in De Gelderlander deze morgen. Want wij zijn geweigerd voor de introductietasjes. En dat vinden we niet leuk. En als mensen daar iets over willen weten, dan zijn wij best bereid dat toe te lichten. Want wij vinden het besluit van het college van bestuur ronduit kinderachtig. En daarin staan wij niet alleen. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de Socialistische Partij (SP) belde ons deze morgen met de mededeling dat hij ons graag wil steunen en dat 'je maar namens de SP moet zeggen dat wij dit een belachelijk besluit vinden van de universiteit.' Dus bij dezen. UPDATE Sensor, het universiteitsblad van de HAN, aan de telefoon. 'Ik heb deze week de ANS gelezen en ik vond het niet schokkend. We willen even zeggen dat we jullie voor de volle honderd procent steunen, maar ach, die bestuurders allemaal.'

Maar terug naar De Gelderlander, die er als eerste over publiceerde. En onze mening goed verwoordt. Het artikel is online hier te raadplegen. Verder hebben we een donkerbruin vermoeden dat hier en daar nog iets zal verschijnen. Linkdump kan hieronder. Nu gaat de schrijver dezes naar het telefoonteam.

De Gelderlander, 19 augustus 2010:

Radboud Universiteit weigert studentenblad ANS

NIJMEGEN - De Radboud Universiteit Nijmegen heeft besloten het onafhankelijk Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS) niet onder eerstejaars te verspreiden, omdat ze niet achter de inhoud van het hoofdredactioneel commentaar staat.

Afgelopen jaren zat 'de ANS' zoals het blad wordt genoemd, wel in het introductietasje.

Het commentaar in kwestie neemt de Nijmeegse student op de korrel: 'Je kater verdrinken met nieuw bier, in de meest foute kroegen zwetend wachten tot het licht wordt, geoorloofd slechte grappen maken en net iets te veel kilometers per fiets afleggen omdat je nog niet door hebt dat elke weg naar het Keizer Karelplein leidt', luidt een passage.

Sigrid van den Berg, hoofd van de introductie: "We willen niet de indruk wekken dat wij een dergelijke visie van de ANS delen."

Het studentenblad noemt het besluit van de universiteit kinderachtig. Hoofdredacteur Henk Strikkers: "Het is een ironisch stuk waarmee we de student en dus onszelf door de mangel halen."

De betutteling doet eerstejaars tekort, vindt Strikkers: "Hoogopgeleide studenten zijn echt wel in staat onderscheid te maken tussen wat de universiteit zegt en de mening van een onafhankelijk weekblad maandblad [red.]."

De hoofdredacteur had liever gezien dat de universiteit trots is op de ANS: "Nu missen we een groot stuk promotie. Maar we raken de 4.200 exemplaren wel kwijt hoor; er wordt al gevraagd naar de geweigerde ANS."

Volgens intro-hoofd Van den Berg is er geen sprake van censuur. "Het blad mag gewoon verspreid worden, zo is ook gebeurd bij de inschrijving en op de introductiemarkt." Als de redactie in 2011 een dergelijk commentaar achterwege laat, is de kans groot dat het weer in het tasje zit. De redactie zit niet op dergelijke eisen te wachten: "Wij schrijven wat we willen."

Linkdump De Gelderlander Villamedia Campus.tv GeenStijl Studenticoos Voxlog (1 en 2) Stad Amsterdam StudNed NOS Headlines Campus in Beeld

ANP-machine Nu.nl BN/De Stem De Stentor De Telegraaf TC Tubantia Provinciale Zeeuwse Courant Brabants Dagblad Eindhovens Dagblad Algemeen Dagblad Het Parool Trouw De Pers Metro Wijwetenalles.nl Omroep Brabant Dagblad van het Noorden News.nl BNR Nieuwsradio Het Kompas TV West Gooi en Eemlander Haarlems Dagblad Radio Nederland Wereldomroep Nationale Onderwijsgids De Limburger RTV Oost RTV Rijnmond Almere Vandaag Leidsch Dagblad Sp!ts