Plein 1944 minder lelijk?

Eindelijk. Binnenkort hoeven we Plein 1944 een tijdje niet meer noodgedwongen te aanschouwen. Vóór de bouw was het plein immers al niet om aan te zien, gezien de twijfelachtige bijnaam 'lelijkste plein van Nederland'. Maar sinds de lege ruimte in het hart van onze studentenstad het uiterlijk heeft van een bouwput, is helemaal duidelijk dat Plein 1944 niet bepaald het hoogtepunt van de Nijmeegse citymarketing is.

Vanaf december zijn we echter -voorlopig- van het gedrocht af. Dan zullen er schuttingen rond het bouwterrein geplaatst worden, waarop afbeeldingen te zien zijn van het plein in de afgelopen decennia. Nog altijd niet het toppunt van schoonheid, maar dit vormt een beter aanzicht dan de bouwvakkersinkijk, die je vandaag de dag maar moeilijk lijkt te kunnen ontlopen op het plein. Herman Hardickx, lid van de bouwdirectie van Plein 1944, vertelde De Gelderlander over de schuttingplannen. Deze plannen zouden al lange tijd op tafel liggen en een besluit zou daarbij al lange tijd genomen zijn. Het voorstel van de VVD, de partij dacht het ei van Columbus te hebben gevonden, was dus meer mosterd na de maaltijd.

Omdat de werkzaamheden momenteel nog voortdurend over het plein verschuiven door de aanleg van rioleringen en nutsvoorzieningen, zou het nú nog niet mogelijk zijn de schuttingen te plaatsen. De hekken die te zien zijn, staan er tijdelijk en worden slechts gebruikt omdat deze gemakkelijker verplaatst kunnen worden. De donkere doeken die daarnaast over de hekken hangen, zijn op verzoek van de Gemeente Nijmegen geplaatst. De gemeente wilde hiermee het stadsbeeld 'verbeteren' tijdens de Vierdaagsefeesten en daarnaast relschoppers ontmoedigen het bouwterrein te betreden. Aannemer Peter Brok: 'En na de Vierdaagse heeft niemand gezegd: die doeken moeten er af. Het was ook vakantie, iedereen was weg.'

Wij hopen dat de verbouwingen op zijn minst als positief effect hebben dat wij ons bezoek zonder schaamte door de binnenstad langs Plein 1944 kunnen leiden, en dat de bijnaam van 'lelijkste plein van Nederland' binnenkort verleden tijd is. Uiteindelijk zou het nieuwe plein eruit moeten komen te zien zoals op de foto links. Tot dat moment zullen we genoegen moeten nemen met de schutting.