Studenten lokken toeristen naar Nijmegen

Waar er vaak veel wordt geklaagd over de luidruchtigheid van studenten, ondervindt de stad Nijmegen ook veel positieve gevolgen aan de aanwezigheid van een grote studentenpopulatie. De aanwezigheid van studenten is namelijk positief voor het toerisme in onze studentenstad, zo blijkt uit een onderzoek van het Amsterdamse bureau LAGroup. De levendige en bruisende sfeer wordt door de toeristen in Nijmegen namelijk gekoppeld aan de aanwezigheid van de vele jongeren in de stad.

Het bureau heeft achttien grote steden in Nederland onderzocht. Nijmegen eindigde op een nette, met Groningen gedeelde vierde plaats. Onze stad dient slechts Maastricht, Amsterdam en Den Bosch voor zich te dulden. Elke vier jaar wordt de mening van bezoekers en stadsbewoners over de aantrekkingskracht op steden onderzocht. Onderzoekster Birte Querl is verrast over de hoge positie van de studentensteden, en het jonge, positieve imago van Nijmegen springt speciaal in het oog. 'Toeristen waarderen de bruisende sfeer in studentensteden. Ze geven aan dat er altijd wel iets te beleven valt. Dan wijzen ze op de vele terrasjes en het uitgaansaanbod.' Naast het positieve imago blijkt de Keizerstad ook een van dé belangrijkste evenementensteden. Na Amsterdam bezet Nijmegen zelfs de tweede plaats.

Ha. Studenten hebben dus wel degelijk een positieve invloed. Misschien moet daar wat meer nadruk op worden gelegd, voordat over wordt gegaan op drastische maatregelen als weigering van studenten in bepaalde wijken.