[UPDATE] Alternatieve routes voor bussen in Nijmegen

Vanaf 18 november wordt de strippenkaart voor de bus definitief vervangen door de OV-chipkaart. Omdat reizigers niet meer per zone betalen, maar per afgelegde kilometer, wordt een busritje duurder.

Om de prijzen te verlagen, pleiten verschillende fracties voor een lager kilometertarief. Landelijk gezien heeft Nijmegen echter al een van de laagste tarieven, waardoor VVD en D66 met een andere oplossing zijn gekomen: alternatieve routes voor de buslijnen. Rob Jetten, fractievoorzitter D66: ‘De bussen in Nijmegen gaan vaak slingerend door de stad. Lijn 3 en 4 gaan bijvoorbeeld van Wijchen via de campus naar de binnenstad. Dat kan ook sneller en dus goedkoper door minder bussen door het centrum te laten rijden.’

Om de bussen een zo efficiënt mogelijke route te laten rijden is een uitgebreid onderzoek nodig. Om hiervoor toestemming te krijgen, wordt aanstaande woensdag een motie ingediend bij de gemeenteraad. Mocht het onderzoek er komen, dan zal het nog zeker tot de zomer duren voordat de kosten omlaag gaan. Tot die tijd moeten studenten dus maar minder lui worden en de fiets nemen. Update 16 september Inmiddels is in de gemeenteraad het voorstel voor een onderzoek naar nieuwe buslijnen aangenomen. De partijen hopen dat de nadelen van de invoer van de ov-chipkaart daardoor zoveel als mogelijk beperkt blijven.