Zoemende boom blijkt bakkersinstallatie

Even was de inmiddels beruchte eik aan de St. Jacobslaan in Nijmegen gehuld in een waar mysterie. De gonzende boom joeg langsfietsende bezoekers lichte angst aan, terwijl verwoede insectenverzamelaars smulden bij de speculaties over de mogelijke zeldzame diersoorten die zich zoemend in de boom zouden hebben gevestigd.

Gisteren klommen een wetenschappelijk onderzoeker en zijn compagnon van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als twee jongens op avontuur de eik in. Om uitsluitsel te geven over de oorzaak van het zoemgeluid gingen ze op zoek naar de uitheemse bewoners.

Eenmaal bovenin bleek het gezoem echter vanuit de tegenoverliggende bakkerij te komen, waar de vriesinstallatie dusdanig in de bladeren echoot dat het geluid uit de boom zelf lijkt te komen. De installatie had in juni een onderhoudsbeurt gehad, wat mogelijk verklaart dat het gonzen nog niet eerder gehoord was.

De omwonenden kunnen het nog niet helemaal geloven. De compressor van de vriesinstallatie verzorgt zo’n levensechte imitatie van ‘insectengeluid’, dat het onmogelijk uit het dak van de bakker zou kunnen komen, aldus de verbouwereerde buurman Bart Jansen. Bakker Peters heeft inmiddels beloofd zijn vriesinstallatie nog eens nader te onderzoeken om de rust in de St. Jacobslaan te doen terugkeren. Tot zover de categorie klein nieuws.