Nijmeegse excellentie internationaal erkend

Goed nieuws voor de universitaire PR-afdelingen: berichtten we vorige maand nog over de dramatische achteruitgang van Nederlandse universiteiten, nu brengt de toonaangevende excellentieranglijst van het Center for Higher Education Development (CHE) licht aan de horizon. Maar liefst twaalf van de veertien Nederlandse universiteiten wisten een plaats op deze graadmeter voor excellentie te behalen.

De Nijmeegse universiteit kreeg zowaar op vier van de zeven onderzochte vakgebieden een excellente waardering. Ze doet daarmee echter nog wel onder voor de hoofdstedelijke Universiteit van Amsterdam, die zich met een score van zeven uit zeven tussen universiteiten van Oxford, Leuven en München mag scharen. De Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en Rijksuniversiteit Groningen blijven de RU eveneens voor.

De lijst is een samenvoeging van de in 2009 uitgebrachte ranking op de gebieden Economie, Psychologie en Politieke Wetenschappen en de in 2010 onderzochte vakgebieden in de Natuurwetenschappelijke disciplines en Wiskunde. De beoordeling is gebaseerd op zowel feitelijke informatie als beoordelingen van studenten – mogelijk kan dit laatste criterium de plotselinge highscore verklaren.