Centen voor topstudenten

Tijd voor een feestje in het bestuursgebouw van de RU. De staatssecretaris van Onderwijs, Halbe Zijlstra, heeft donderdag namelijk bekend gemaakt dat de RU anderhalf miljoen euro krijgt uitgereikt voor de Honours Academy. Dit in het kader van het Sirius Programma, dat programma's voor excellente studenten stimuleert. Zes instellingen hebben in totaal 6,4 miljoen euro ontvangen, de aanvragen van vijf andere universiteiten zijn afgewezen.

Voor de RU was de honorering geen verrassing, vertelt Willem Hooglugt, woordvoerder van het College van Bestuur. 'Het is namelijk gewoon een heel goed project. Maar de hoogte van het bedrag is wel een verrassing.' Henk Willems, hoofd van het Bureau Radboud Honours Academy, is meer verrast door de financiële steun in de rug. 'We hebben natuurlijk ons best gedaan op een zo goed mogelijke aanvraag, maar dat doen alle elf universiteiten. Daarom bestaat er twijfel tot het laatste moment en blijft het altijd een verrassing. Bovendien hadden we twee jaar geleden al een hoog bedrag gekregen voor dit programma in de bachelorfase. De minister zei dat wij ook een bedrag voor de masterfase krijgen, omdat ons programma iets toevoegt. Studenten hebben er écht iets aan. Bovendien telt de haalbaarheid van het programma zwaar mee.'

Wij zijn benieuwd of ook de niet-excellente studenten iets zullen merken van de financiële investering. Misschien nog een keertje taart voor medewerkers iedereen?