Misdragende huisbazen op zwarte lijst

Dat studenten vaak niet op de hoogte zijn van hun rechten in conflicten met hun huisbaas, is al geruime tijd bekend. Dat zij vaak ook niets doen tegen de onredelijkheden die hun huisbaas tegen hen begaat, is ook geen verrassing. Huisbazen die hun huurders intimideren en te hoge huren van hen vragen, komen daarom voortaan op een zwarte lijst. Uit cijfers blijkt dat deze lijst aanzienlijk zou moeten zijn, want liefst een kwart van de uitwonende studenten heeft problemen met hun verhuurder.

Deze zwarte lijst is een initiatief van Stichting Huurteams Nijmegen. De stichting bestaat uit vrijwilligers die huurders helpen een procedure aan te spannen tegen hun huisbaas, indien er sprake is van misstanden. Omdat er zoveel misdragende huisbazen zijn, is de stichting echter niet in staat om iedereen te helpen. Daarom zal de zwarte lijst voortaan ook worden doorgespeeld naar de gemeente. De huisbazen op de lijst zullen door de gemeente in ieder geval op hun gedrag worden aangesproken, maar de lijst zou ook een handvat kunnen zijn voor juridische stappen. Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening Jan van der Meer legt uit: 'Daarbij is het vooral van belang dat huurders bij intimidatie aangifte doen bij de politie.'

Heb jij een huisbaas die zich onbehoorlijk tegen jou gedraagt, laat het dan de Stichting weten. Zij kunnen je waarschijnlijk verder helpen.