Dennis Gaens dicht voor Nijmegen

Afgelopen vrijdag werd tijdens het Wintertuinfestival bekend gemaakt dat oud ANS-columnist, dichter, stripmaker, romanschrijver en programmeur voor productiehuis de Wintertuin Dennis Gaens is verkozen tot stadsdichter van Nijmegen. Sinds 2005 kiest de gemeente Nijmegen een stadsdichter, Gaens is de vierde die deze rol mag gaan vervullen. Zelf wist hij het al een paar maanden en naar eigen zeggen is hij 'super trots'.

Jaap Robben, Merijn Hilte en Victor Vroomkoning waren al stadsdichter van Nijmegen. Gaens vertelt dat hij goed op kan schieten met zijn voorganger Jaap Robben en wil zijn lijn graag door trekken de komende jaren. Doel van het stadsdichterschap is 'poëzie dichter bij de mensen te brengen en Nijmegenaren op literaire wijze aan het denken te zetten door stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen in de stad.' 'Ik wil dat op verschillende manieren gaan doen. Ten eerste wil ik de stadsgedichten in de publieke ruimte brengen, ze op verschillende manieren verspreiden in de stad. Daarnaast wil ik de poëzie dichter bij de mensen brengen door Nijmegenaren zelf de onderwerpen, personen of plaatsen, te laten kiezen. Eens per maand bezoek ik die dan en schrijf daarover. Ik wil niet de zoveelste herdenking van Plein '44 schrijven.'

Dennis Gaens debuteerde dit jaar met zijn dichtbundel 'Ik en mijn mensen'. ANS sprak hem hierover in oktober, klik hier voor het interview.