Altijd maar die jeugd van tegenwoordig

In samenwerking met Spectrum, de Gelderse jeugdzorg, organiseerde film-, theater- en debathuis LUX gisteren het debat Oh Oh Die Jeugd van Tegenwoordig. Headliner Jelle Brandt Corstius en local hero Rutger de Quay zorgden ervoor dat de tribunes volgeladen waren en LUX Debat op een koude maandagavond haar tienduizendste bezoeker kon verwelkomen.

Cultuurpsycholoog Tom ter Bogt, aangekondigd als mr. Positivo, leidde in met een korte geschiedenis van 'de jeugd van tegenwoordig'. Het dansvraagstuk uit de jaren '30, de nozems, hippies en gabbers kwamen kort aan bod voordat Ter Bogt het rapport De Grenzeloze Generatie met een glimlach totaal vernietigde. De conclusie van zijn inleiding was dan ook: 'De Nederlandse jeugd is de gelukkigste uit de geïndustrialiseerde Westerse wereld, met uitzondering van die jongeren met wie het slecht gaat.' Behalve dooddoener ook de eerste van de weinige woorden die Marjolein van der Laan - Coenen van de GGD Gelre-IJssel uitbracht. Zij ziet wel veel jonge drinkers, maar de problemen worden kleiner en zijn sowieso beheersbaar.

Brandt Corstius, zichzelf licht diabolisch mr. negativo dopend, was bij tijd en wijlen niet meer dan een nar die anderen uit hun gemoed wilde halen zonder een duidelijk standpunt naar voren te brengen. Wanneer dat toch gebeurde bleek hij uitermate relativerend: het hele generatie-idee zou overschat zijn en de jeugd te verwend. Rutger de Quay, zorgde er met zijn soms onbedoelde grappige opmerkingen voor dat hij object in plaats van subject van de discussie werd. Toch was hij inhoudelijk sterk bij zijn roep om duidelijkere grenzen en handhaving, een mening die door alle andere debatdeelnemers werd gedeeld.

Een veel te lange uitstap naar mobieltjesgebruik op scholen duidde aan dat het thema van vanavond eigenlijk te breed was. Vooral toen een toehoorder, werkzaam in de jeugdzorg, riep 'in deze elitaire discussie de "echte jeugd" te missen.' Brandt Corstius hapte direct: 'De jeugd denkt dat alles alleen maar beter kan, ze is te soft geworden. Dat komt doordat we te weinig beseffen dat we in een fantastisch land leven.' Van der Laan - Coenen beaamde op vreemde wijze: 'Misschien moet er wel weer eens een goede oorlog komen, dan is de jeugd daar snel vanaf.'

Na ruim anderhalf uur werd afgesloten met dezelfde boodschap waarmee werd begonnen: 'Het gaat niet goed met de jeugd, behalve met die overgrote meerderheid waarmee het wel goed gaat.' Alhoewel het debat wel degelijk amusant was, werd hier toegegeven dat men inhoudelijk niet veel was opgeschoten.