Meer dan anderhalf duizend studenten protesteren [VIDEO]

Vrijdag werd er in Nijmegen, Amsterdam, Utrecht en Wageningen door duizenden studenten geprotesteerd tegen de maatregelen van het kabinet Rutte, om een boete op te leggen aan langstudeerders. In onze eigen Keizerstad trok een stoet van liefst anderhalf duizend protesteerders van het station naar de Grote Markt, ondersteund door Rector Magnificus Bas Kortmann en de burgemeester van Nijmegen, Thom de Graaf. Studentenvakbond AKKU had tussen de vijfhonderd en duizend studenten verwacht, dus het protest was boven verwachting succesvol.

De fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de SP, Emile Roemer, verraste de deelnemers met een bezoek. Hij leidde de stoet door de stad, terwijl vele studenten de kans aangrepen om luidkeels te demonstreren. Kreten als 'Hee hee, hee hoo, onderwijs verneuk je zo!' en 'Rutte mag ik afstuderen ja of nee, moet ik dan nog bijbetalen ja of nee' schalden door de Nijmeegse straten. Onderweg sloten verschillende Nijmegenaren zich aan bij de studenten.

Op de Grote Markt kondigde een bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond de datum aan voor de landelijke protestdag in Den Haag, die eerder deze week werd aangekondigd. Op 21 januari worden alle studenten op het Malieveld verwacht om het kabinet Rutte te overtuigen dat deze maatregelen niet doorgevoerd moeten worden. Emile Roemer zegde ons toe ook dan aanwezig te zullen zijn.

Kijk voor een sfeerimpressie het onderstaande filmpje.