Op haar na kritiek hoge Waalstand

Een opvallend bericht op de site van De Gelderlander. Door de hoge neerslagcijfers in Duitsland en Oostenrijk en de gesmolten sneeuw in die landen is het waterpeil enkele meters gestegen, tot 13.74 meter hoog. Vanaf 14 meter boven NAP wil Rijkswaterstaat spreken van een kritieke hoogte, maar met de huidige hoeveelheid water is de Waal in de Waalhaven inmiddels al buiten haar oevers getreden. Hierdoor staan daar enkele auto's geparkeerd in Waalwater.

Dinsdag steeg de waterhoogte van de Waal van 7 naar 11.48 meter, wat door Rijkswaterstaat al een 'klein hoogwatergolfje' noemde, maar het waterpeil is dus nog enkele meters gestegen. Normaal gesproken is in deze tijd van het jaar de hoogte van het Waalwater ongeveer 10 meter boven NAP. Inmiddels zijn er dan ook waarschuwingsborden geplaatst, die het verkeer waarschuwen voor het hoge water.

Nu het water zo hoog gestegen is, is de noodzaak voor nieuwe vormen van vervoer over de Waal misschien wel toegenomen. Hoe staat het met de plannen voor dat amfibievoertuig of de waterbus?