'Erasmusbeurs betekent academisch toerisme'

Als het aan Sijbolt Noorda, de voorzitter van de Vereniging voor Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU), ligt, is het einde voor de Erasmusbeurs nabij. Om de internationalisering verder te bevorderen is volgens hem de verandering van het huidige systeem nodig. 'Nederlandse studenten geven in allerlei onderzoeken en peilingen aan dat ze graag allemaal naar het buitenland willen, maar doen dat in de praktijk maar weinig. We zijn in Nederland ook goed in goede dingen zeggen, maar vervolgens niet doen.' Geld speelt een belangrijke rol hierin, aldus Noorda.

'De Erasmusbeurs moeten we direct afschaffen. Dat is academisch toerisme. Ik ben voor een Europees Fonds voor het Hoger Onderwijs waar zo'n 20% van de studenten aanspraak op kan maken. Er worden dan ongeveer 90 universiteiten uitgekozen op kwaliteit en als je als student daar studeert, word je gefinancierd.' Een buitenlandverblijf alleen als uitwisselingsvorm tussen voorgeselecteerde 'top'-universiteiten. De betreffende studenten zouden in dit geval overigens wel een grotere financiƫle ondersteuning ontvangen.

Het voorstel van Noorda zet aan tot denken. Bij de Erasmusuitwisseling stellen veel mensen zich al snel groepen feestende studenten in Spaanse steden voor. Een financiƫle ondersteuning die vrijwel alleen aan drank wordt verkwist, lijkt niet de bedoeling te zijn. In een buitenlandverblijf staat echter meer centraal dan alleen de studie. Om jezelf als persoon te ontwikkelen, is het tijdelijk wonen in een ander land voor velen een overduidelijke toevoeging. Moet dit voor iedere student toegankelijk blijven of slechts voor dat deel van de studenten dat aan prestigieuze instellingen studeert? Moet excellentie op deze manier worden beloond?