Nieuwe vloedgolf in Waal verwacht

De afgelopen week hebben we een aantal keren bericht over de hoge stand van de Waal. De horecagelegenheden op de Waalkade zijn door een flexibele waterkering beschermd tegen de grote hoeveelheid water. Dat is maar goed ook. Want hoewel het waterpeil gisteren heel langzaam daalde, staat Nijmegen in de komende dagen nog wat te wachten. De Gelderlander meldt vandaag dat er in de komende dagen een nieuwe lading Waalwater wordt verwacht.

In grote delen van Duitsland is de regenval in het stroomgebied van de Rijn zo extreem, dat er in enkele dagen de hoeveelheid water voor een hele maand uit de lucht valt. Daarnaast ligt er in de heuvelgebieden nog een pak sneeuw van een halve meter dikte. Door de hogere temperaturen zal deze sneeuw snel smelten waardoor er nog eens extra water in de rivieren terecht zal komen, met een hoger waterpeil als gevolg. Maandag wordt het hoogste punt van het waterpeil waarschijnlijk bereikt.

Ondanks de grote hoeveelheid extra water die naar Nijmegen stroomt, is de verwachting dat de recordhoogte van het water in de Waal uit 1995 niet wordt bereikt.