College van B&W gaat begroting herzien

De bezuingingen van het kabinet-Rutte treffen Nijmegen zo hard dat het stadsbestuur zijn begroting moet gaan herzien. Dat is de boodschap die de fractievoorzitter van de PvdA, Rutger Zwart, afgelopen zaterdag trachtte over te brengen door een opiniestuk in De Gelderlander. GroenLinks en D66 lijken akkoord te zijn met een heroverweging, maar benadrukken vooraf niet alles te zullen pikken.

De problematiek ontstaat doordat naast de geplande besparingen ook allerlei budgetten voor re-integratie worden weggesneden. Wil het tewerkstellingsbeleid in stand gehouden worden, dan zal er elders geld gevonden moeten worden.

De Partij van de Arbeid stelt in het artikel twee mogelijke bezuinigingsposten voor. Enerzijds zou de onroerend zaakbelasting voor ondernemers langzamer kunnen dalen, maar dat is een gevaarlijk punt. Vlak voor de vorige verkiezingen viel het vorige college daar namelijk over. Anderzijds zou een miljoen subsidie voor kunst en cultuur, een stokpaardje van D66, herroepen kunnen worden. Hoe dan ook het beloven hete weken te worden voor de Nijmeegse gemeentepolitiek.