Gelderland stemt VVD

Als er gisteren één ding duidelijk is geworden, is het dat Nederland schizofreen is. Net zoals een kleine negen maanden eerder is er sprake van een 50/50-verhouding tussen links en rechts, al lijkt deze keer het voordeel naar die eerste toe te vallen. Echt zeker weten we dat echter pas op 23 mei, wanneer de versgekozen Provinciale Staten hun stem uitbrengen voor de Eerste Kamer.

In Gelderland was de overwinning van de VVD iets klinkender dan landelijk. Met elf van de 55 zetels heeft zij er één meer dan de PvdA en twee meer dan de grote verliezer CDA. Grote winnaar in 's lands grootste provincie is D66 dat haar zetelaantal verviervoudigd ziet worden. Dit betekent dat Wouter Saes als enige uit de reeks Gelderland stemt een statenzetel opeist. Wanneer de PvdA echter plaatsneemt in de Gedeputeerde Staten kan Peter Kerris wellicht echter ook nog doorschuiven en alsnog een pluche stoel bemachtigen.

Nijmegen stemde en masse voor de oppositie. De Partij van de Arbeid werd met 20,44 procent de grootste, voor de SP, D66 en GroenLinks. Of het aan het stemadvies van de Refter ligt weten we niet, maar in het universiteitsrestaurant ging nog niet eens 13 procent naar CDA, VVD en PVV gezamenlijk. Overigens blijkt wederom dat ons lezerspubliek bepaald representatief is voor de stemmers in de Refter, wanneer uit de poll de stemmen voor PVV en VVD - we stonden weer op GeenStijl - met een korreltje zout worden genomen, is de uitslag bijna één op één vergelijkbaar.