[UPDATE] Erasmusgebouw bezet

Wij kregen al enkele berichten door op Twitter, maar ook De Brug heeft het inmiddels al gemeld: het Erasmusgebouw zou bezet worden door studenten, die protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Het gebouw zou in het kader hiervan zijn omgedoopt tot 'Academie van de vooruitgang'.

Eén van de actievoerders licht tegenover de regionale Nijmeegse krant de actie toe. 'De overheid en de universiteitsbesturen hebben besloten samen te spannen om de bezuinigen af te wentelen op de studenten. We pikken dit niet langer! Onderwijs moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht het loonstrookje van je ouders. Wij vrezen dat studenten uit gezinnen met lagere inkomens zullen stoppen met hun studie als ze met de boete geconfronteerd worden. Al tigtallen jaren is er sprake van neo-liberaal afbraakbeleid, als dit nu niet tot een halt gebracht wordt, blijft er alleen nog plaats voor een heel kleine elite in het onderwijs.' Naast de Halbeheffing en de plannen van de VSNU (1, 2, 3, 4) zouden de actievoerders ook pleiten voor een democratischer systeem van medezeggenschap.

Er zouden films, debatten en lezingen worden georganiseerd en alle studenten en docenten zijn welkom. Tentamenruimtes worden door de bezetters met rust gelaten.

Wij hopen zo snel mogelijk ook zelf met reacties van betrokkenen te kunnen komen. Houd ANS-Online daarom in de gaten!

UPDATE: Na een telefoontje met de voorzitter van Studentenvakbond AKKU Willem de Kleijne is duidelijk dat de vakbond niets met het protest te maken heeft. 'We merken dat er al langer onvrede bestaat over de plannen met betrekking tot het hoger onderwijs, en die onvrede uit zich nu in een bezetting. Dat komt voor ons niet als een verrassing, nee. Maar wij zijn er niet bij betrokken,' aldus De Kleijne.

UPDATE 2: Voor updates vanuit het Erasmusgebouw is er een twitteraccount in het leven geroepen door de Academie van de vooruitgang. Klik hier en gebruik de hashtag #avdv!