Bezetting van het Erasmusgebouw: de recapitulatie

Grote reuring heerste vanmorgen op de Radboud Universiteit toen bleek dat tientallen boze studenten het Erasmusgebouw geblokkeerd hielden. Niet alleen werd het geven van colleges onmogelijk gemaakt, de bedoeling was dat er een twee dagen durend programma werd gevolgd. Helaas voor de demonstranten duurde dat echter slechts enkele uren.

Hoewel de actie niet door Studentenvakbond AKKU werd ondersteund, waren er verschillende AKKU-leden betrokken bij de bezetting. 'Dit gaat zelfs ten koste van AKKU', aldus bestuurslid Sjir Schutt. Naast hem waren ook Jos Bakker, bestuurslid van DWARS Nijmegen, Joep Karskens, lid van het UMP, en Stas Uittenbogaard van Comité SOS aanwezig. Dat laatste Comité zou tevens initiatiefnemer van de bezetting zijn geweest.

Willem Hooglugt, woordvoerder van de Radboud Universiteit, meldde de bezetters dat er onbegrip bij het college bestond over de actie, omdat het college altijd stelling heeft genomen tegen de bezuinigingsmaatregelen op het hoger onderwijs. 'Dat heeft het CvB in het gesprek met de actievoerders ook expliciet verduidelijkt. Daarnaast vindt het college dat deze onderhandelingen eigenlijk via de Universitaire Studentenraad gevoerd moet worden, met een kleine groep opstandelingen wil het college niet in onderhandeling treden.' Dit bleek ietwat later, toen de sterke arm der wet het Erasmusgebouw ontruimde. Twee bezetters zouden geboeid zijn afgevoerd, van één van hen hebben we fotobewijs.