[UPDATE] Wethouder wil niet bezuinigen en stapt op

Een tijd geleden voorspelden wij al dat er hete weken aan zaten te komen voor het Nijmeegse college. Vandaag heeft de druk haar eerste slachtoffer gemaakt: GroenLinks-wethouder Floris Tas van Zorg en Welzijn legde bij brief zijn functie neer wegens 'persoonlijke redenen'.

In een verklaring die hier (pdf-alarm) helemaal te lezen is, doet hij zijn motivatie om te vertrekken uit de doeken:

De portefeuille Zorg & Welzijn is een omvangrijke en massieve portefeuille, die op vele aspecten ingrijpt in het dagelijks leven van veel mensen in Nijmegen, en die door de kaders van de bezuinigingsopgave onder grote druk staat. De portefeuille vraagt niet alleen energie en betrokkenheid van een bestuurder, maar ook politiek-bestuurlijke stuurmanskunst, plezier in het politieke spel en een breed politiek draagvlak. Het werk van een wethouder speelt zich af in de stad, maar ook in de wereld van de politiek daarbinnen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de politieke dimensie van het wethouderschap mij minder ligt dan de andere aspecten van de functie.

Bij een stadsbestuurder staat het belang van de stad altijd voorop. Als dat belang vraagt om een andere bestuurder, dan zie ik het als mijn persoonlijke verantwoordelijkheid om tijdig plaats te maken voor iemand die de opgave waarvoor dit college staat optimaal kan realiseren. Daarom neem ik vandaag afscheid en ga ik mij beraden op een andere wijze waarop ik mij dienstbaar kan maken voor de samenleving.

In een brief aan Thom de Graaf rept Tas over een gebrek aan draagvlak, maar onduidelijk blijft waar hij die steun miste. Van een kuchende man in een grijze regenjas hoorden wij echter dat er grote druk op Tas is uitgeoefend vanuit de GroenLinks-fractie.

Over zijn opvolging is nog niets bekend.

UPDATE Op kuchende mannen in grijze regenjassen kun je vertrouwen. Vandaag doet Tas in De Gelderlander uit de doeken waarom hij zijn ambt neerlegde. Hij spreekt daarin met name over gebrek aan steun uit eigen fractie in de discussie rond Zwembad-Oost en de bezuinigingen op de Wet maatschappelijke ondersteuning.