[UPDATE] Bofepidemie bij Phocas?

Herinner je je nog die brief die je vorig jaar kreeg van Dienst Studentenzaken waarin je werd opgeroepen voor een bofprik? Deze was gericht aan studenten die het vaccin als kind nog niet tweemaal hadden gekregen. Ondanks de actie lijkt het erop dat een nieuwe bofepidemie de ronde doet. Naar het schijnt loopt namelijk de een na de andere Phocaan de zeer besmettelijke virusziekte op, waarbij je oorspeekselklier ontstoken raakt. Deze klier zit onderhuids in de wang, voor en onder het oor. Phocaan Willem Cornet is inmiddels zo goed als genezen. ‘Je wordt wakker met één hele dikke wang, die ontzettend veel pijn doet. Eten is daardoor erg lastig.’ Na twee weken is de dikke wang meestal verdwenen en ben je weer beter, complicaties komen niet vaak voor. In zeldzame gevallen kan bij jonge mannen een zaadbalontsteking optreden, meestal aan één kant. Deze ontsteking kan verminderde vruchtbaarheid tot gevolg hebben.

In principe is iedereen na 14 maanden en op 9-jarige leeftijd ingeënt met de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond. Ook als je ingeënt bent, kun je de bof toch krijgen, maar de klachten zijn dan minder. Mensen die de ziekte gehad hebben kunnen hem niet opnieuw doormaken. Willem: ‘Een paar dagen voordat je ziek wordt, kun je het al overdragen aan een ander terwijl je er dan nog geen weet van hebt. Bij een vriend van mij manifesteerde het virus zich gisteren, maar de avond daarvoor heeft hij nog adjes lopen trekken op een Phocasfeest. Vandaag belde weer een vriend die wakker was geworden met een dikke, pijnlijke wang. Het is wachten op de volgende.’

Ans Lohuis van de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Nijmegen, vraagt zich af of het wel echt om een bofepidemie gaat. ‘Vaak roepen studenten dat ze de bof hebben, maar kan het net zo goed een opgezette klier naar aanleiding van een keelontsteking zijn. Zelfs de huisarts kan er naast zitten. Voordat er echt een labdiagnose is gesteld, is niets zeker.’ Je voor de zekerheid nog eens laten inenten, is onnodig. 'Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat meer dan twee inentingen geen zin heeft', aldus Ans.

Het advies van de GGD is om vooral niet thuis te blijven zitten. Ga naar de huisarts voor een speeksel- of urinetest. De meeste studenten zijn goed ingeënt, en in het ergste geval heb je een week een pijnlijke, dikke wang. Willem: ‘Je hebt gewoon een dikke kop, je ziet er niet uit.’

Wil jij checken of je als kind tweemaal bent ingeënt tegen de bof? Bel dan naar RIVM Oost, op nummer 0570661520. Voor meer informatie over het virus kun je hier kijken of bellen naar 024-329 7126.

UPDATE: Vanochtend kreeg elke Phocaan een brief van de GGD in zijn mailbox. Waar er vorige week nog geen zekerheid was over of het daadwerkelijk om de bof ging, heeft laboratoriumonderzoek nu uitgewezen dat er sowieso twee dikwangen zijn. Om ieder Phocas-lid op de hoogte te stellen en te informeren over de symptomen en gevolgen van het virus, heeft de GGD deze bofbrief de deur uitgedaan.