Korenmarkt geeft geheimen bloot

Burgervader Thom de Graaf twitterde vandaag deze foto van opgravingen op de Korenmarkt. Op de plaats waar 800 jaar geleden kruisridders een veilig onderkomen hadden in de Commanderie van St. Jan zijn resten gevonden van de bijbehorende kapel en een kerkhof. Inclusief de overblijfselen van wie weet wel een echte kruisvaarder.

Ter plaatse vertelt wethouder Hannie Kunst van Cultuurhistorie over haar opluchting: 'Toen ik dit vorige week te horen kreeg was mijn eerste reactie "Godzijdank, in een parkje".' De archeologische vondst werd gedaan bij werkzaamheden om de parkeerplaats op de Korenmarkt om te toveren in een park. Kunst: 'De vorige twee grote vondsten werden gedaan op de plaats van een parkeergarage en bij toekomstige woningbouw. Dit geeft ons de kans om het geheel in situ te conserveren en voor het publiek zichtbaar te maken.' Kees Brok van het Bureau Archeologie en Monumenten van de gemeente was niet echt verrast door de vondst: 'Literatuuronderzoek en proeven met een sonar hadden al uitgewezen dat we hier iets gingen vinden. Wij dachten op ongeveer anderhalve meter, maar de eerste resten lagen zo onder de bestrating!'

In de opgraving is nog weinig duidelijks te zien, maar de getrainde waarnemer ziet een schat aan materiaal liggen. Brok: 'Ik zou niet weten waar anders in Nederland zoiets te zien is, dit is echt uniek.' De wethouder is duidelijk in haar nopjes: 'Dit past goed in de uitstraling van Nijmegen als oudste stad. Het nieuwe park en de omgeving van de Commanderie krijgen hiermee een extra dimensie.' Hieronder een paar foto's van de huidige stand van zaken.