De Volkskrant: toename fraude onder Nijmeegse studenten

Vox schreef er een coverstory over: studenten frauderen steeds vaker. Een gebalanceerd artikel dat deze ontwikkeling zorgvuldig benadert. Selectief knippen en plakken van een Volkskrantjournalist resulteerde vandaag in een artikel dat alleen de Nijmeegse student beschuldigt.

Naar aanleiding van Stapel-gate onderzocht Vox hoe het zit met de fraude onder studenten. Fout gebruik van voetnoten, ongeoorloofd knippen en plakken, verkeerd citeren en ordinair spieken bij tentamens: het onderzoek laat zien dat er steeds meer gefraudeerd wordt. Examencommissies werden gevraagd om een reactie, fraudeurs werden geïnterviewd en er komt een aantal specialisten aan het woord dat probeert de oorzaken te duiden.

De nuance van het Vox-artikel verdwijnt echter in de lichtzinnige interpretatie van de Volkskrant. Alleen de zogeheten scherpe conclusies worden overgenomen, waardoor het lijkt alsof dit alleen aan de RU een probleem is. 'Op zich is het natuurlijk heel leuk dat een landelijke krant iets met ons artikel doet', zegt Vox-hoofdredacteur Annemarie Haverkamp, 'maar van de Volkskrant verwacht ik meer. Het is wel erg gemakkelijk om gewoon over te nemen wat wij schrijven en geen eigen onderzoek te doen of zelfs maar te bellen met de RU.'

Ironisch genoeg noemt de schrijfster van het Volkskrantartikel in een citaat haar eigen gedrag als oorzaak voor het groeiende probleem: 'het kopiëren van teksten is aan de orde van de dag en sommige websites nemen nieuwsberichten van elkaar over'. Met dit soort berichtgeving leren die stoute studenten het natuurlijk nooit.