Nijmeegs Waaleiland wint internationale prijs

Afgelopen weekend deden de Gemeente Nijmegen en architecten- en ingenieursbureau Royal Haskoning een rondedansje. In New York ontvingen ze een Waterfront Center Award, die internationale erkenning geeft aan innovatieve waterbouwkundige projecten. Met het project Ruimte voor de Waal konden zij een Top Honor Award in de categorie planvorming in hun zak steken.

Het winnende project bestaat uit de ontwikkeling van het Waaleiland, een nieuw woon- en recreatiegebied pal voor de Waalkade, en de creatie van een nevengeul voor de rivier, die onderdeel uitmaakt van de hoogwaterbeheersing van Rijkswaterstaat. Voor die unieke combinatie, het uitvoerig betrekken van omwonenden en de kennisdeling met buurlanden kende het Waterfront Center de prijs toe, die eerder naar New York, Sidney en Dallas ging.

Hoewel het nog slechts gaat om de plannen voor het project is wethouder Ruimtelijke Ontwikkkeling Waalsprong Jan van der Meer verheugd: 'Het is een waardering van onze aanpak in de planfase. Maar vooral ook een stimulans om de ambities waar te maken in de uitvoering van het project.' Wie een tripje zou willen maken naar het nieuwe Nijmeegse grondgebied moet dan ook nog wachten tot 2016, wanneer de dijkverlegging, nevengeul en het Waaleiland klaar moeten zijn.