Geld grootste bezwaar tegen weblectures

Op de Bètafaculteit gebeurt het al jaren. De Universitaire Studentenraad (USR) liet vorige week in een notitie, die gisteren werd besproken in de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV), weten dat ze weblectures graag universiteitsbreed ingevoerd ziet. Rector magnificus Bas Kortmann sprak zijn waardering uit voor de notitie, maar zei niet overtuigd te zijn van het succes van de opgenomen colleges.

Verschillende Nederlandse universiteiten maken met succes gebruik van weblectures. Ook colleges van topuniversiteiten in het buitenland zijn terug te kijken via iTunes. Zowel voor studenten als voor docenten kleven er duidelijke voordelen aan digitaal beschikbare hoorcolleges. Onderzoek wijst uit dat de prestaties van studenten toenemen en colleges beter worden voorbereid. Docenten kunnen het college terugzien om de eigen onderwijskwaliteiten te beoordelen en verbeteren.

Kortmann uitte in de UGV drie bezwaren tegen het beschikbaar stellen van opgenomen hoorcolleges. Zo achtte de rector het vervelend dat de docent steeds uit beeld zou lopen. Volgens de USR is dit bezwaar echter niet aan de orde, aangezien op de Bètafaculteit studenten zelf de colleges opnemen. Een zwaarwegender probleem zit hem in de privacy-aspecten van de videobestanden. Als docenten echter vooraf toestemming verlenen voor het opnemen en digitaal beschikbaar stellen, lijkt dit wel mee te vallen. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens kan de docent op ieder moment zonder reden zijn toestemming intrekken. Een ordinaire geldkwestie lijkt de weblectures vooralsnog tegen te houden. Kortmann zei toe de mogelijkheden verder te onderzoeken en daar ook docenten en studenten bij te betrekken. 'Maar ik zeg niets toe. Uiteindelijk speelt geld een belangrijke rol.' Over het precieze kostenplaatje is nog niet veel duidelijkheid. De Technische Universiteit Delft schat de kosten op 500 euro per college, terwijl voor het opnemen van een college aan de Bètafaculteit een bedrag van 50 euro wordt genoemd.