[UPDATE] Medici studeren maar thuis

Het was al aangekondigd in een diep weggestopt bericht op de site van de Universiteitsbibliotheek. Sinds 1 januari jongstleden gaan de deuren van de Medische Bibliotheek iedere dag vanaf half zes op slot, naar verluidt vanwege bezuinigingsmaatregelen. Tot nu toe was dit studiecentrum maandag tot en met donderdag tot tien en op vrijdag tot acht uur 's avonds geopend. De communicatieafdeling van de RU zou de communicatieafdeling van de RU niet zijn als ook dit bericht niet was doorspekt met onzinnige goedmakertjes. Zo hebben geneeskundestudenten 's avonds een alternatief in de vorm van de Centrale Bibliotheek en is de Medische Bibliotheek tijdens tentamenperiodes de hele dag geopend.

Inmiddels hebben de artsen in spe gereageerd met een online petitie. Zij zijn vooral verontwaardigd over het feit dat de Medische Bibliotheek nu qua openingstijden ver achterloopt bij andere studiecentra op de RU. Daarnaast is de Centrale bibliotheek geen goed alternatief: de kernboeken van het medische curriculum zijn alleen in de Medische Bibliotheek te vinden. De petitie loopt met 43 handtekeningen echter nog niet bepaald storm.

Morgenochtend volgt een reactie van de Medische Bibliotheek.

Update: Dinie During-Buis, bibliothecaris voor de Faculteit Medische Wetenschappen, bevestigt dat de vervroegde sluiting financiƫle redenen heeft. 'Het is ook een kwestie van het zo efficiƫnt mogelijk inzetten van middelen. Na zessen zit meestal nog maar een man of dertig in deze studieruimte, als die in de Centrale Bibliotheek gaan zitten scheelt dat in de kosten.' Dat de kernboeken van de medische opleidingen niet in deze bibliotheek aanwezig zijn was wel een punt van overleg, maar woog uiteindelijk niet zwaar genoeg om het studiecentrum ook 's avonds open te houden.

Update: Als het aan de studentmedezeggenschap van de FMW ligt krijgt deze zaak nog een staartje. Joyce Hellegering, studentassessor van de Medische Faculteit, heeft samen met de FSR een notitie geschreven namens de studentmedezeggenschap, gericht aan de decaan. 'Het sluiten van de bibliotheek om half zes is niet wenselijk. In de tentamenweek is dit aangepast naar acht uur 's avonds, maar dit is nog steeds ontoereikend voor degenen die willen studeren en de vaak medisch specifieke boeken willen gebruiken,' aldus Hellegering. 'Daarnaast worden ook de coassistenten geraakt met deze openingstijden. Zij kunnen nu na werktijd de bibliotheek niet meer bezoeken.'