Vaarwel ongekozen burgemeester

Nijmegen nam gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie afscheid van burgemeester Thom de Graaf. Hij zal per 1 februari het voorzitterschap van de HBO-raad vervullen. De D66'er was sinds 2007 burgervader van de Waalstad.

Nadat studievriend Thomas Verbogt en verschillende hoogwaardigheidsbekleders hem toespraken, nam De Graaf zelf het woord. Naast lofgezang voor de stad, maakte de afzwaaiend burgemeester gebruik van de gelegenheid om nogmaals te pleiten voor het gekozen burgemeesterschap, zijn stokpaardje sinds hij minister van Binnenlandse Zaken was. In zijn ogen is het burgemeesterschap een functie die erg zwaar is en steeds politieker geladen wordt.

De Graaf maakte gisteravond ook bekend wie tot Nijmegenaar van het jaar 2011 is verkozen. Bas Bloem, hoogleraar Neurologie aan het UMC St. Radboud mag die titel het komende jaar dragen. Als mede-oprichter van verschillende zorgnetwerken waar de wensen van patiƫnten met Parkinson en hun naasten centraal staan, heeft hij een bijzondere prestatie verricht.

Daarnaast maakte de gemeente Nijmegen gisteren bekend dat de Italiaanse schrijver en wetenschapper Umberto Eco de Vrede van Nijmegen Penning, een prijs die mede op initiatief van De Graaf in het leven werd geroepen. Op 7 mei zal Eco de prijs, die voor de tweede keer wordt uitgereikt, in de Nijmeegse Stevenskerk overhandigd krijgen. Vermoedelijk loopt de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester van Nijmegen dan nog en mag waarnemend burgemeester Wim Dijkstra (PVdA) de prijs aan Eco uitreiken.