Mondige Rechtenstudent staat op

Rechtenstudenten zijn niet genoeg bereid om actie te voeren. Althans, dat claimt een anonieme rechtenstudent(e). Op een facebookpagina doet hij of zij nu een oproep aan alle studenten van de faculteit om hun ontevredenheid te laten horen in de Nationale Studentenenquête. Het faculteitsbestuur en de examencommissie zouden klachten van de juristen in spe niet serieus noemen. Door de enquête in te vullen kunnen de studenten druk uitoefenen op de bestuurders, aangezien zij de resultaten daarvan wel hoog in het vaandel hebben staan.

De aankomende juristen zijn volgens Mondige Rechtenstudent te passief om actie te ondernemen, terwijl ze onderling veel te klagen hebben. Op de faculteit is het sinds kort verboden om te onderstrepen of te markeren in wetbundels, een maatregel die bij veel studenten niet in goede aarde valt. Voor verschillende vakken zijn uitzonderingsregels ontstaan, waardoor er bij studenten onduidelijkheid heerst. Daarnaast werd de Facultaire Studentenraad (FSR) vorig jaar slachtoffer van de stemverhouding die op facultair niveau geldt. De FSR was tegen de M-in-2 regeling, die het studenten onmogelijk maakt om in Nijmegen af te studeren als ze meer dan een jaar vertraging oplopen in de master. In de Facultaire Gezamenlijke Vergadering geldt een 60/40 stemverhouding, waardoor de studentvertegenwoordiging in de minderheid is. Omdat de Onderdeelcommissie niet in zijn geheel aanwezig was, was de FSR eigenlijk in de meerderheid. Decaan Paul Bovend'Eert had echter geen boodschap aan dat argument.

De anonieme rechtenstudent hoopt dat er iets gaat veranderen. 'Als de onvrede onder studenten via de Nationale Studentenenquête naar boven komt, beseft het faculteitsbestuur misschien dat het belangrijk is om ook naar studenten te luisteren.'