Ondergang Nijmeegse disputen?

Dat de turbo-studiemaatregelen van Halbe Zijlstra superkut zijn weten we allemaal. De klappen komen extra hard aan in het Nijmeegse dispuutsleven. Eerstejaars zijn bang dat de verplichtingen van een aspirantaat naast een studie te zwaar zijn en ze niet kunnen voldoen aan bijvoorbeeld de p-in-2 maatregel.

Verschillende disputen geven aan op deze ontwikkelingen in te springen. Om aspiranten te sparen krijgen zij meer ruimte om aandacht te besteden aan hun studie. Zo is bij T.H.O.R. de laatste jaren al meer vrijheid in het aspirantenprogramma gecreƫerd om naast biertjes en dispuutsletjes ook studiepunten te scoren. Ook bij Argus-dispuut Panacee heeft men er tegenwoordig sneller vrede mee wanneer een sjaars vanwege studieredenen een onderdeel van het aspirantaat moet missen. Dit betekent volgens de leden overigens niet dat het aspirantaat minder zwaar wordt.

Een lid van T.H.O.R. ziet in dat de maatregelen grote problemen kunnen opleveren. 'Het zou kunnen dat er disputen aan ten onder gaan. De meeste zullen echter wel een manier vinden om aspiranten te blijven trekken.' Welke disputen er kopje onder gaan is nog onduidelijk. Aangezien damesdispuut Principessa dit jaar enkel hbo-aspiranten overhoudt, voorspellen wij daar alvast een van de eerste slachtoffers.