[UPDATE] Krijgt Nijmegen een PvdA'er aan het roer?

PvdA-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma wordt begin maart aan de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Nijmegen. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Volgens de krant is de 40-jarige Dijksma favoriet van de vertrouwenscommissie. Op plek twee zou Hubert Bruls (CDA) staan, die op dit moment burgervader van Venlo is.

Dijksma is al sinds 1994 Kamerlid, maar krijgt het nu, tijdens haar zwangerschapsverlof, waarschijnlijk te heet onder haar sociaaldemocratische voeten. De leiderschapscrisis binnen de PvdA zou weleens een goede reden kunnen zijn om na de geboorte van haar kind niet terug te keren in Den Haag.

Eerder werd GroenLinks-Eerste Kamerlid Tof Thissen genoemd als gedoodverfde favoriet. Het lijkt de partij maar niet te lukken om serieus te worden genomen als het gaat om burgemeestersbenoemingen van grote steden. 'Andere partijen, waaronder de PvdA, gunnen het ons niet', huilt een GroenLinks-bron tegenover de Volkskrant. Hij zou volgens de vertrouwenscommissie 'een te sterk bestuurder zijn, te inhoudelijk en met te veel idealen'. Ja, en een tweede Thom de Graaf, dat is ook niet alles.

Update: Clemens Cornielje, de Gelderse Commissaris van de Koningin, heeft aangifte gedaan vanwege het vroegtijdig lekken van de sollicitanten voor de burgemeesterspost. Dit was strafbaar gesteld om de belangen van de kandidaten niet te schaden. De Gelderlander publiceerde al op 21 januari een lijst met 11 namen, waaronder alle negen potentiƫle burgervaders. De schavuit die dit naar de krant heeft gelekt zal nu moeten boeten.