Waalstad in de wolken

De tijd is rijp voor een Nijmeegse wolkenkrabber. Vrijwel niets staat hoogbouw in de Keizerstad nog in de weg. Tot voor kort mocht Nijmeegse nieuwbouw niet hoger zijn dan 65 meter boven NAP. Volgens Defensie verstoorden hogere gebouwen de radar van de militaire vliegbasis Volkel. De Waalstad ligt net in de zone van 28 kilometer waarbinnen flats menig F16 overlast kunnen bezorgen. Inmiddels heeft Defensie de problemen met de radarverstoring opgelost.

Sinds 2007 heeft Defensie zich regelmatig verzet tegen plannen voor hogere gebouwen in Nijmegen. Zo waren er plannen voor een hoge woontoren aan het Waalfront die werden gedwarsboomd en moesten er negen verdiepingen geschrapt worden uit het ontwerp voor het nieuwbouwplan van Doornroosje. Vorige week werd het definitieve plan voor de woontoren 'Nimbus' gepresenteerd, die in 2014 zal verrijzen aan de Spoorstraat. Nu Defensie het radarsysteem heeft verbeterd, kunnen deze plannen zonder problemen doorgaan.

Met haar 75 meter is 'Nimbus' overigens niet het hoogste gebouw in Nijmegen. Die eer blijft aan het Erasmusgebouw, dat met 88 meter de kroon spant.