CDA'er Bruls burgemeester in Havana

Het ‘Nijmeegse soaptheater’, zoals de nieuwe burgemeester het benoemingsproces noemde, is ten einde. Hubertus Maria Franciscus Bruls (46) mag zich, wat de gemeenteraad betreft, binnenkort burgervader van Nijmegen noemen. Inderdaad, een CDA’er aan het roer in Havana aan de Waal.

Gisteravond kwam de Raad in een extra, besloten marathonvergadering bijeen voor de benoeming. Over de kwestie is afgelopen weken veel te doen geweest, omdat diverse keren namen gelekt werden van kandidaten. Zo werd via de Volkskrant bekend dat PvdA’er Sharon Dijksma voorkeurskandidaat van de vertrouwenscommissie was. Bruls, burgemeester van Venlo, stond als nummer twee op die lijst vermeld.

Na een lange, besloten vergadering, die van negen uur ’s avonds tot een uur ’s nachts duurde, kwam Bruls als winnaar uit de bus. Na zijn studie politicologie aan de Katholieke Universiteit was hij van 1998 tot 2002 wethouder in Nijmegen, later ging hij voor het CDA de Tweede Kamer in om tot slot burgemeester van Venlo te worden. De keuze voor hem is verrassend, gezien de schamele drie raadsleden die het CDA in Nijmegen kent. In ieder geval goed nieuws voor de stiekeme Nijmeegse PVV-sympathisant: Bruls zal korte metten maken met Oost-Europese onruststokers.