Help, de Duitsers komen!

1 mei werd de wietpas ingevoerd in Brabant en Limburg en vanaf dat moment is de toestroom van drugstoeristen in onze keizerstad toegenomen. Naast de Brabo’s en Limbo’s die hun honger naar wiet hier komen stillen, hebben ook de oosterburen het pittoreske Nijmegen in de smiezen.

D66 heeft deze invasie al eerder voorzien. Afgelopen maart stuurde raadslid van de D66 en woordvoerder van Veiligheid, Maarten Groothuizen, een vragenbrief naar het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) om opheldering te krijgen. Het antwoord van B&W was niet erg concreet en liet de hamvraag (zal Nijmegen lijden onder drugstoerisme?) onbeantwoord. Vandaag heeft Groothuizen dan ook een debat aangevraagd met de burgemeester, omdat verschillende media berichtten over het toegenomen drugstoerisme in Nijmegen.

De belangrijkste spelers, de coffeeshops, hoor je echter niet klagen. Dreadlock Coffeeshop: ‘Nou, ik heb mijn omzet ontzettend zien stijgen sinds 1 mei. Ik denk met wel 40 procent sinds de invoering van de wietpas in Brabant en Limburg. Niet alleen mensen uit alle uithoeken van Nederland komen hierheen, maar ook Duitsers weten Nijmegen te vinden.’ Ook Labda Coffeeshop profiteert van de situatie: ‘Mijn omzet stijgt, maar het zijn voornamelijk de Nederlanders die zich in het zuiden niet willen registeren. Vanuit Duitsland komen ook blowers, maar Fransen zie ik zelden.’ Bij Smoke Coffeeshop valt het eigenlijk wel mee: ‘De toename van drugstoeristen valt ontzettend mee. Ik ondervind er minimaal voordeel van. Het is wel aanzienlijk drukker en de dealers op de straten profiteren daar van. Zij voorzien de buitenlandse drugsliefhebbers in hun behoeften.’