UPDATE: Circusact in plaats van Vierdaagsevuurwerk

De traditionele vuurwerkshow aan het begin van de Nijmeegse Vierdaagse gaat dit jaar niet door, want de Waalkade staat op instorten. Dat meldt Omroep Gelderland vanavond.

Om te voorkomen dat het water nog harder dan hard kwam (1, 2, 3) werd afgelopen vrijdag de Waalkade tussen de Grotestraat en de Veemarkt afgesloten vanwege instortingsgevaar. Nu blijkt dat de kademuur er dermate slecht aan toe is dat het onveilig is om de tienduizenden toeschouwers te dragen. De gemeente heeft daarop besloten de knalshow af te gelasten. De Vierdaagseroute van 18 juni, die normaal gesproken over de Waalkade gaat, wordt omgeleid. Tevens gaat de gemeente in gesprek met de organisatie van de Vierdaagsefeesten, want daarvoor gaat de afsluiting ook gevolgen hebben.

Het herstel van de Waalkade gaat ongeveer 11 miljoen euro kosten, maar daarmee kan vanwege Europese richtlijnen mogelijk pas over een jaar worden begonnen. Tot die tijd komt er een enorm hekwerk rond de instabiele kademuur om het publiek op afstand te houden.

Update: Als vervanging van het in het water gevallen vuurwerk zal een 'Cirque du Soleil-achtige' act het zondagprogramma van de Vierdaagsefeesten opluisteren. De acrobatische stunts zullen plaatsvinden voor het casino, op de plek van theaterfestival De Deining. De organisatie van de feesten wacht nog een hele toer. De tent op het labyrint moet richting de keermuur worden verplaatst en er moet nog een hele nieuwe locatie voor de 'Ramblas' worden gevonden.