Introquiz 2012

1. Wanneer werd de RU opgericht? ‘Dat was toch iets van 1022?’ ‘Nee man.’ ‘Nog voor de slag bij Hastings?’ ‘Nee.’ ‘Het stond op een dia van die presentatie.’ ‘Begin negentiende eeuw?’ ‘Ja. 1923.’

Hoewel het onzeker blijft of de geschiedkundigen beschikken over parate kennis of gewoon goed gokken, is 1923 inderdaad het goede antwoord. Het eerste puntje is verdiend.’

2. Hoeveel eerstejaars hebben zich dit jaar aangemeld voor de introductie? ‘2713.’

De ingecalculeerde marge van vijfhonderd inschrijvingen is overbodig voor deze cijfervreters. De leden van groepje 6 weet op de kop af hoeveel interfacultaire broertjes en zusjes ze hebben.

3. Welke drie bands programmeerde Stichting Doornroosje onder andere al voordat ze internationaal doorbraken? ‘De Staat.’ ‘Misschien moeten we internationaal denken.’ ‘Go Back To The Zoo.’ ‘Internationaler.’ ‘U2.’ ‘Backstreet Boys.’ ‘Coldplay.’ ‘Pink Floyd.’ ‘ABBA.’ ‘Atomic Kitten.’ ‘Arctic Monkeys.’ ‘Eddie Vedder.’

De muziekkennis van dit groepje is met recht divers te noemen. In plaats van uitgerangeerde popgroepen en wereldverbeteraars hadden ze beter namen als Joy Division, Pixies, The Jam, Smashing Pumpkins, Green Day en dEUS kunnen noemen. Geen punten verdiend in deze ronde.

4. Wat zien jullie afgebeeld op deze foto? ‘Dit moeten jullie weten. De mentorouders zeggen niks.’ ‘Op de universiteit?’ ‘De bibliotheek.’ ‘Dit weten jullie, jongens.’ ‘De leeszaal van de universiteitsbibliotheek.’

Alle campusrondleidingen ten spijt, duurt het nog verrassend lang voordat de kindjes de grote leeszaal van de UB herkennen. Na enkele frustrerende ogenblikken kunnen de mentorouders opgelucht adem halen: het punt is binnen.

5. Hoeveel liter denken jullie als groep weg te tikken deze week? ‘Met Ilco en Hannah erbij?’ ‘Achttien fusten.’

De ene fust is de andere niet. Maar ook als we in fusten van ‘slechts’ twintig liter rekenen, is het jeugdige optimisme van deze groep ontroerend. Een punt voor de goede hoop.

6. De foto ‘Allemaal op z’n kop.’ 'Nee, we moeten op de grond.’ ‘Zullen we ons groepsnummer uitschrijven?’

Hoewel het groepsnummer met moeite als zodanig te herkennen is, gaan de historici als eerste in de reeks naar de grond. Dit levert hen een originaliteitspunt op.

Zolang er een cijfer in het antwoord zit, kunnen de aanstaande historici puntjes blijven optellen. Met de vijf gescoorde punten staan ze voorlopig eerste in het klassement.

De stand is nu als volgt: 1. Geschiedenis, 5 punten 2. Bestuurskunde, 4,5 punten 3. Geneeskunde, 4 punten

Mogen de historici zich al gaan verheugen op ANS’ bijdrage aan achttien fusten of denk je dat jouw groepje het beter kan? Stuur dan een mailtje naar redactie@ans-online.nl en kaap die drie kratjes weg.