[UPDATE] Meer zieltjes voor Phocas en Carolus

Studentenroeivereniging Phocas heeft haar maximaal aantal aanmeldingen bereikt. Studenten die er nog over dachten om ook komend jaar de riemen in de hand te nemen missen dus de boot.

Vice-voorzitter van Phocas, Jelko Dijkman, meldt trots dat gisteravond de indelingen zijn gemaakt en de inschrijvingen zijn gesloten. Met 265 nieuwe leden breekt de vereniging haar eigen record. 'Hoewel de huidige leden nog tot 1 oktober kunnen uitschrijven, zullen we het ledenaantal van 435 van vorig jaar ruim overschrijden,' aldus Jelko. Op de vraag waar het hoge animo vandaan komt, antwoordt Jelko dat de introductie- en opleidingscommissie goed hun best hebben gedaan dit jaar. 'Met verschillende activiteiten hebben we onze vereniging onder de aandacht kunnen brengen en we waren goed zichtbaar op de openingsmarkt. De meeste inschrijvingen hebben we toch weer gekregen op de open roeidag. Als mensen zelf in de roeiboot zitten krijg je ze toch het snelst enthousiast. Daarnaast hebben we ook de dagen daarna nog veel aanmeldingen via onze site ontvangen.'

Wat de werkelijke reden is voor het groot aantal roeifanaten laat te raden over. Mogelijkerwijs smaakte het bier goed bij de 50-centfeestjes. Misschien smaakte de shoarma bij de eetactie alsof de lammetjes nog over je tong dartelden. Of wellicht waren de eerstejaars gewoon al te blij met de gedachte aan water tijdens deze hete intro.

Later meer over de tussenstand van de andere studentenverenigingen. Update 15.55 uur: Carolus Magnus heeft nog een dag te gaan tot de sluiting van de inschrijvingen. Hoewel zij nog niet vol zit, wordt ook hier positief gesproken over het aantal inschrijvingen. Deze staat momenteel op 140, wat meer is dan andere jaren. De woordvoerder van de vereniging geeft een mogelijke verklaring. ‘Dit was natuurlijk de eerste keer dat de introductie van de HAN samenviel met die van de RU. De introductie van de HAN was andere jaren toch minder spectaculair. Wellicht hebben ze nu een positiever beeld gekregen van het studentenleven en de vereniging.’ Meer dronken mensen, meer beter dus.

Alternatieve vereniging Karpe Noktem kon helaas niet meeliften op dit succes. Zij hebben slechts tien aanmeldingen mogen ontvangen. Secretaris Yurre Wieken geeft toe dat dit wat tegenvalt. ‘Vorig jaar waren het er zeventien na de intro. Groot verschil met andere verenigingen is echter dat je bij ons heel het jaar door in kunt schrijven en we verwachten dan ook nog meer aanmeldingen komende maanden. Afgelopen jaar hebben we over het hele jaar in totaal veertig inschrijvingen ontvangen.’ Mogelijke reden voor de tegenvaller is volgens Yurre de verkorte intro. ‘In een kortere tijd zijn er toch evenveel activiteiten. Mentorouders hebben altijd voorkeur voor bepaalde feestjes en dan is het moeilijk om daar als studentenvereniging tussen te komen.’

Ovum Novum wil, met nog een week inschrijvingen te gaan, nog geen aantallen noemen. Wel geven zij aan op 'dezelfde koers als andere jaren' te liggen.