SLIMTARRA

In Halfwithal, de winkel van experimenteel productiehuis Extrapool op de Tweede Walstraat 23, staat een hoek met een kastje vol Knust-publicaties. Knust is de naam voor de stencilwerkplaats van Extrapool, waar beeldend werk voor ontwerpers wordt gedrukt. Op de onderste plank van de kast ligt iets opvallends: stapels grote stencils met kunstzinnige opdruk.

SLIMTARRA ontstond, toen in de expositieruimte op de benedenverdieping een reeks kunstprojecten met als naam TARRA werd tentoongesteld. Oudgediende en mede-oprichter van Extrapool Jan-Dirk rakelt het verhaal op: ‘Exposerende kunstenaars maakten de ruimte steeds neutraler en witter. We vonden het jammer dat het er hierdoor minder gezellig uit zag en bovendien paste het niet bij Extrapool. Dat was destijds mode in de kunstwereld. Om dit te voorkomen hebben we kunstenaars gevraagd ontwerpen te maken op behang.’ Zo werd het behang zelf de kunst en was het niet meer mogelijk er een witte laag overheen te smeren. Het dunne TARRA, ‘SLIM’-TARRA, was geboren.

Hester Plomp maakte dit schattige poezenplakwerk.

Na verloop van tijd begonnen steeds meer bezoekers te vragen naar de opmerkelijke muurbeplakking. Uiteindelijk besloot men in Extrapool om de kunst te verkopen. Inmiddels, 10 jaar later, hebben al zo’n 200 kunstenaars een bijdrage geleverd aan het project en heeft SLIMTARRA klanten in onder andere Amerika en Duitsland. Deze groei zal worden doorgezet, als het aan projectcoördinator Marina ligt. ‘Behang is iets wat iedereen aan de muur kan hebben hangen. Daarmee kun je het gewone publiek bereiken, niet alleen het kunstminnende.’

De ontwerpen zijn qua stijl totaal verschillend. Deze gekleurde vaasjes zijn een creatie van Aukje Peters.

Tijdens de Nijmeegse Kunstnacht op 13 oktober worden op verschillende plaatsen in Nijmegen nieuwe bijdragen van beginnende kunstenaars geëxposeerd. Deze worden vervolgens maandelijks vervangen door nieuwe ontwerpen. Op deze manier bieden de curatoren kunstenaars de kans om hun werk in een unieke context te presenteren en zo het project SLIMTARRA te promoten.

Eenmaal aan je muur vormt het behang een mooi patroon, zoals bij deze bijdrage van Evelien Melis.

Wil jij ook kunst tegen je muur plakken? 12 stencils, gelijk aan een vierkante meter, kosten in zwart-wit 6 euro en in kleur 10 euro. Kijk hier voor de catalogus en om te bestellen.