Fel verkiezingsdebat in LUX

'Dan is er gewoon iets mis met je studietempo', 'die langstudeerboete heeft een puinhoop veroorzaakt', 'u houdt een verhaal dat angst aanjaagt'. Het ging er gisteravond bij vlagen fel aan toe tijdens het hoger onderwijsdebat van ANS, AKKU en LUX. Eens te meer werd duidelijk dat er grote verschillen zijn op hoger onderwijsgebied en dat er wat te kiezen valt voor de student.

Voor een volle zaal met studenten gingen Anne-Wil Lucas (VVD), Hugo Scherff (CU), Jasper van Dijk (SP), Paul van Meenen (D66), Manon Fokke (PvdA), Niels van den Berge en Anne-Marie Vreman (CDA) met elkaar in debat. Voordat zij in debat gingen werd er commentaar gegeven op hun twittergedrag door de Social Media Club Nijmegen.

Met name over het sociaal leenstelsel ontaarde een felle discussie tussen de partijen. Jasper van Dijk, die het leenstelsel steevast een 'asociaal schuldenstelsel' noemde, verweet Paul van Meenen ervan dat zijn partij juist in tijden van crisis kiest voor een maatregel die de student met nog meer schuld opzadelt. Volgens Van Meenen zat de vork anders in de steel en hield Van Dijk 'een verhaal dat angst aanjaagt'. Volgens de D66'er is een leenstelsel nodig om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog gaat. Manon Fokke, aanwezig namens de PvdA, benadrukte vooral dat studenten 'niet zielig zijn' en de schuld wel kunnen terugbetalen, omdat ze later 'heus wel een goede baan krijgen'.

De avond werd afgesloten door Tim Pardijs, die het debat samenvatte in een gedicht:

Wie mag hier bepalen wat laks is? Daar kan ik heel eerlijk op antwoorden, ik kan dat ook niet doen, dat is de fase waarin we zitten. Er is niets mooier dan een bijdrage aan de crisis leveren door vermijdbaar werk. Discipline is op jonge leeftijd nog niet ontwikkeld, een mens moet alles uit zichzelf halen én ik ken een heleboel vrienden. Dat gaat nou eenmaal niet altijd over de meest diepzinnige dingen, wij noemen dat solidariteit.

Google kan waarmoetikopstemmen.nl niet vinden.

U staat toch ook hier weer een beetje een populair verhaal te houden. Is dat niet te snel en te slordig uitgesproken? Dat doe je thuis toch ook niet? Ik wil vragen wat Telegraaf-lezers hiervan denken, we moeten ook proberen mensen terug te volgen, als het niet goed uitpakt gaan we het herstellen.

Google kan waarmoetiknouopstemmen.nl niet vinden.

Dan wil ik nog een punt maken… oh nou ben ik mijn punt kwijt… Ja: red een kaas! Daar wil ik het nu niet over hebben, u maakt er een verhaal van dat mensen angst aanjaagt. Ik zit me al de hele tijd op te vreten: hij weet al wat ik ga zeggen en blijft maar hopen op een goedbetaalde baan in de politiek, dat geld moet wel ergens vandaan komen. Zijn er mensen aan wie ik moet uitleggen wat dat is?

Google kan waarmoetiknou-verdomme-tochopstemmen.nl niet vinden. Mankeert er wat aan je handen dan?

Alle andere rijmelarijen zie ik straks graag op Facebook, als je er maar wel een kekke streep onder tieft.