[UPDATE] Einde in zicht voor theater en debat in LUX?

Om financiële redenen overweegt het cultureel centrum LUX te stoppen met de afdeling debat en theater. Directeur Oeds Westerhof licht toe: ‘De afgelopen periode bleek dat er te weinig middelen zijn om op deze manier door te gaan.’

Redenen voor het financiële tekort zijn de tegenvallende inkomsten bij nevenvestiging VillaLUX, de verlaging van de gemeentelijke subsidie met 65.000 euro, afschaffing van de ID-banen en oplopende kosten bij film en theater. In totaal zullen er 11 banen verdwijnen bij LUX. Het cultureel centrum, dat ook de ANSdebatten huisvest, gaat door met het café en de filmafdeling. Westerhof noemt de filmafdeling, niet de debatten, het uniekste van LUX. ‘LUX is het enige filmhuis in Nijmegen, de selectie arthouse-films wordt nergens anders aangeboden.’

Het besluit is nog niet definitief. Er zijn alternatieve oplossingen mogelijk, maar die liggen buiten de invloedssfeer van LUX. Zo zou er een nieuwe verhuurder van het pand van VillaLUX moeten worden gevonden, die ook de inboedel moet overnemen. Westerhof ziet tevens mogelijkheden om de verdeling van theatervoorstellingen in Nijmegen te herzien, deze worden nu tentoongesteld door LUX, theater Lindeberg en Keizer Karel Podia. Een concentratie van deze activiteiten zou een oplossing kunnen bieden. Als derde alternatief noemt hij het aantrekken van nieuwe financiers voor de debatafdeling.

Donderdag gaat LUX in gesprek met de gemeente over een nieuw subsidiecontract en tevens zullen er woensdagavond mondelinge vragen worden gesteld aan de wethouder over de kwestie door D66. Over vier weken hoopt Westerhof meer duidelijkheid te hebben.

Update 30 januari: Er is voorlopig nog geen reden om het theater en debat in LUX te stoppen. Dat benadrukte wethouder Henk Beerten zojuist tegenover de gemeenteraad. 'LUX is wat het is en dat moet het ook blijven. Het is te belangrijk voor de stad om daar stukken uit te snijden, tenzij er buitengewoon belangrijke argumenten voor zijn', aldus Beerten. Bovendien lost het schrappen van het theater en debat niets op vanwege de huidige subsidieregeling. 'Er is een subsidieovereenkomst met drie componenten: film, theater en debat. Als LUX stopt met een of twee taken dan wordt dat bedrag uit die subsidieovereenkomst ook geschrapt', aldus Beerten. Er wordt nu eerst onderzocht waar de precieze pijnpunten zitten, vervolgens komt de wethouder met een uitgebreidere visie op het noodlijdende cultuurcentrum.