'Ik word zo moe van de VVD'

In CC2 was gisteren het Student Stem! studentendebat, georganiseerd door de studievereniging ismus van politicologie en door In-Spe.

Tien politieke partijen waren uitgenodigd, negen partijen namen deel aan het debat. De politieke jongerenorganisaties hadden bij binnenkomst in het Collegezalencomplex een standje. Aan het debat namen twee huidige Tweede Kamerleden deel: Michiel Holtackers van het CDA en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Groen Links was ook goed vertegenwoordigd met Pascal ten Have, oud-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Van de andere partijen waren kandidaat-Kamerleden aanwezig. Het optreden van Ouwehand leek in de smaak te vallen bij het publiek, ze kreeg veel applaus.

Er werd gedebatteerd aan de hand van zes stellingen. De stellingen gingen van de hypotheekrenteaftrek tot de de economische crisis in Europa en van de pensioensleeftijd tot natuurlijk de langstudeerboete. Het leek een mat debat te worden, maar de stelling over de langstudeerboete bracht een felle discussie op gang. Esther Ouwehand leek het gehad te hebben met de VVD. 'Ik word zo moe van de VVD', verzuchtte ze. Remco Dijkstra maakt namelijk mooie beloftes, maar daar komt volgens Ouwehand niets van terecht. Op een vraag uit het publiek gaf Maarten Groothuizen van D66 toe dat het ondertekenen van het lenteakkoord een 'pijnlijk punt' is. Groothuizen legde uit dat er een akkoord moest komen, dat er punten ingekomen zijn waar zijn partij het niet mee eens is. Dat verklaart de draai van D66 omtrent de langstudeerboete.

Meer weten over de onderwijsstandpunten van de politieke partijen? Kom naar het hoger onderwijsdebat in LUX op dinsdag 11 september.