Gemeente start campagne voor veilige studentenhuizen

Vandaag gaat de campagne 'ENNUWEG' van start. De actie is opgezet door de Gemeente Nijmegen in samenwerking met brandweer en politie. De afgelopen jaren wordt er steeds meer ingebroken in studentenhuizen en ook met de brandveiligheid is het slecht gesteld. Burgemeester Hubert Bruls gaf daarom symbolisch het startsein van de campagne in de achtertuin van een studentenhuis in de wijk Brakkenstein. Hij deed dit door twee aan elkaar geknoopte verlengsnoeren door te knippen.

Bruls heeft tijdens zijn studententijd in de jaren tachtig ook in deze wijk gewoond. Vroeger was hij nog niet bezig met inbraakpreventie en brandveiligheid: 'In die tijd was er nog geen voorlichting zoals deze, dat had ik wel fijn gevonden. We waren nog jong en er niet heel erg mee bezig. Natuurlijk deed je de deur op slot, maar dat was het.' Tegenwoordig bewaren studenten een heel scala aan apparaten op hun kamers: laptops, tablets en smartphones. 'Vroeger hadden we hooguit een typemachine en een platencollectie', vertelt Bruls over zijn studententijd in Nijmegen.

Ook heeft de burgemeester een waarschuwing voor de student: 'We zien dat in studentenhuizen vaak vrienden van vrienden komen, en juist die groep is soms niet te vertrouwen. Studenten moeten goed op hun spullen letten.' Politie en brandweer gaan de komende tijd vijfhonderd adressen in Nijmegen onaangekondigd bezoeken. Onveilige situaties worden voorzien van een kekke sticker.

Foto's: Felix Wagner