Nijmeegse raad beslist over Vasimgebouw

Een meerderheid in de Nijmeegse gemeenteraad steunt de komst van het Vrijheidsmuseum in de Vasim. Dit wil echter nog niet zeggen dat het museum er daadwerkelijk komt. Aan eventuele nieuwe bestemmingen voor het gebouw worden strenge financiƫle voorwaarden gesteld. Deze maand was er nog veel kritiek op de komst van het museum, maar nu lijkt er toch een doorbraak te zijn.

De raad heeft besloten dat het Vrijheidsmuseum er mag komen als er voldaan wordt aan strikte financiƫle eisen. Een sluitende en realistische exploitatiebegroting is een van de voorwaarden waaraan de initiatiefnemers moeten voldoen. Als het museum na opening alsnog failliet gaat, dan gaan de grond en het gebouw weer terug naar de gemeente. De realiseerbaarheid van het plan wordt nu eerst onderzocht. De raad heeft verder besloten dat de gemeente geen structurele bijdrage mag leveren. Het is dus nog maar de vraag of het museum van de grond gaat komen, aangezien er nog enkele miljoenen nodig zijn.

Jac Splinter, kunstenaar in de Vasim, sprak eerder al met ANS en betreurde destijds de gang van zaken. Ook nu vindt hij het jammer hoe de beslissing genomen is. 'Wij zijn niet tegen de komst van het museum, wel tegen de manier waarop het college van burgemeester en wethouders met de informatie omgaat. Het heeft zich niet verdiept in de situatie. Voordat de financiering rond is, zal er nog heel wat water door de Waal stromen.' De kunstenaars kunnen waarschijnlijk wel in de kelder van het gebouw blijven.