Het gras is altijd groener bij de externe campus

Bij Amerikaanse universiteiten is het reeds een bekend fenomeen: campusvestigingen in het buitenland. Ook de Universiteit Maastricht waagt deze sprong.

In Qatar zijn onder meer vestigingen van de Amerikaanse universiteiten Georgetown, Northwestern en Texas A&M gestationeerd. In Dubai vind je er een van Michigan State. De internationaal georiënteerde Universiteit Maastricht (UM) zag ook wel heil in een grote oversteek. Het is voorlopig de enige Nederlandse onderwijsinstelling met een vestiging buiten de ‘eigen’ stad. Met kekke slogans als ‘Een huiskamer in Brussel’, ‘The sky is the limit in Venlo’ en ‘Het kantoor in Bangalore’ probeert de UM studenten, alumni en medewerkers naar haar secundaire vestigingen te lokken. Het ambitieuze doel van dit initiatief, aldus de promotiefolder, is ‘economische, sociale en culturele activiteiten globaliseren’ op plaatsen die ‘een goede wisselwerking kunnen opleveren tussen de kennis en kunde van de universiteit en de plaatselijke behoeften en bedrijvigheid’.

Met twee masteropleidingen in Venlo, een campus voor postacademisch onderwijs in Brussel en een vestiging in het economisch voortvarende Bangalore neemt de UM een bijzondere positie in binnen de landelijke universiteitscultuur. ANS-Online zet op een rijtje wat deze verschillende externe vestigingen te bieden hebben.

In de wolken in Venlo Technisch gezien niet in het buitenland maar toch op ruim een uur reisafstand van Maastricht ligt de UM Campus Venlo. Dit academiejaar zijn hier twee masteropleidingen van start gegaan: Global Supply Chain Management and Change en Health Food and Innovation Management. Volgens Rogier Gerardu, projectmanager Campus Venlo, is het bruto stedelijk product en de bedrijvigheid op het gebied van logistiek en agrofood in Venlo veel groter dan in Maastricht. Bovendien biedt ‘het grote Duitse achterland’ volgens hem volop kansen. Momenteel is men - in samenwerking met het bedrijfsleven - bezig met onderzoek naar een eventuele uitbreiding van het masteraanbod. Ook wil men het aantal studenten vermeerderen, onderzoeksfaciliteiten creëren en cursussen op gaan zetten voor het bedrijfsleven. Gerardu: ‘The sky is the limit.’

Swingen in Bangalore Na een voorbereidingsperiode van twee jaar is het Maastricht Education and Research Centre in Bangalore naar eigen zeggen ‘in full swing’. De universiteit wil komen tot relevante onderzoeksthema’s voor beide partijen en investeren in blijvende contacten met bedrijven in zowel Europa als India. Er wordt gesmeten met prachtige termen als braincirculation en workflow management, maar wat er nu precies gebeurt aan de andere kant van de wereld is onduidelijk. Prof. dr. Jos Smits, hoogleraar Farmacologie: ‘We zijn in India bezig met het werven van studenten en het opzetten van onderzoekssamenwerking. En omdat de gemiddelde Indiër nog nooit van Nederland gehoord heeft, laat staan dat hij weet waar Maastricht ligt, is het nodig dag je zichtbaar bent in zo’n land.’

Brussel: work in progress Het huurcontract voor het pand van de UM Campus Brussel is begin december 2009 ondertekend. In het politieke hart van Europa wil de universiteit postacademisch en mid-carrière onderwijs over Europese thema’s aanbieden. De campus moet studenten, staf en alumni met elkaar in contact brengen. Het project zit nog volop in de opstartfase. Vivianne Heijnen, hoofd van de UM Campus Brussel, zegt: ‘Momenteel zijn we bezig met een marktonderzoek om het cursusaanbod zo goed mogelijk op de vraag af te kunnen stellen. In het voorjaar van 2010 starten we met de eerste korte cursussen. In september willen we beginnen met het aanbieden van grotere cursussen, bijvoorbeeld een parttime masteropleiding.’ Heijnen is positief verrast door de massale belangstelling voor het project: ‘Er is pas één persbericht de deur uit gedaan en er zijn nu al een paar honderd aanmeldingen voor de nieuwsbrief. Ook hebben een aantal bedrijven en instellingen - waarvan we hadden gehoopt dat ze ons zouden steunen - al interesse getoond.’

Waarom er gekozen is voor de specifieke locaties van de externe vestigingen komt in de informatiefolder duidelijk naar voren. Wat nu precies het concrete resultaat is van deze ondernemingen is echter niet bekend. Nergens wordt bijvoorbeeld gesproken over het aantal studenten dat reeds deelneemt aan de programma's in Venlo en Bangalore. Ook zijn geen cijfers openbaar gemaakt over het aantal stages of onderzoeksprojecten dat via deze wegen is geregeld. Wellicht zijn deze cijfers nog niet bekend omdat de ondernemingen zo jong zijn, maar opmerkelijk is het wel.

Of de Radboud Universiteit wil volgen in de ideologische ondernemingen van de UM is niet te zeggen. Geen van de benaderde contactpersonen kon of wilde reageren op onze vragen.