USR boekt eerste succes

Gisteren was een gedenkwaardige dag voor de universitaire studentenraad (USR). Niet omdat de inschrijving van de kieslijsten voor de volgende USR-verkiezingen aanving. Na een notitie ging het college van bestuur (CvB) mee in het standpunt van de studenten dat hoorcolleges met een live-videoverbinding vermeden moeten worden. Op het eerste gezicht niet veel meer dan kruimelwerk wanneer gekeken wordt naar de bezuinigingen die de Radboud Universiteit te wachten staan en de heftige discussie over de bestuursmaanden.

Toch was gisteren belangrijk. Waarom? Omdat de USR resultaat boekte. Voor het eerst dit jaar werd een grote overwinning binnengesleept. In de media lukte het vaker om de publieke opinie mee te krijgen, maar in de senaatszaal moesten de invloedrijke studenten het steeds afleggen tegen een bestuur dat geen millimeter van haar lijn wilde wijken.

De kwestie rond Vox was er bijvoorbeeld één waardoor de USR bakken aandacht kreeg, maar wat was het gevolg? Het CvB schoot in haar oesterreflex die zij altijd heeft bij mediabelangstelling en hield vast aan haar koers. De USR probeerde veel, maar faalde. Vox werd maandelijks en het nieuwsplatform is te droevig voor woorden. Het volgende citaat van toenmalig hoofdredacteur Chris-Jan van der Heijden kan nu enkel nog maar ironisch worden opgevat:

‘Wij kunnen de beste universiteitsnieuwssite van Nederland gaan maken. Als wij met die nieuwe site meer bezoekers aan ons kunnen binden, biedt dat meer vrijheid en ruimte om goede journalistiek te beoefenen.’

De studentenmedezeggenschap leek de laatste tijden niet veel meer dan een tandeloos adviesorgaan dat hoogstens blafte als het haar niet beviel. Gisteren heeft de USR laten zien dat ze wel degelijk iets kan bereiken. Daarmee heeft ze een schouderklopje verdiend. Bovendien geeft het hoop voor het debat over de bestuursmaanden, dat over vier weken gepland staat. Hopelijk weet zij ook dan haar instemrecht verstandig te gebruiken en daarmee verenigingen te behoeden voor een zware toekomst.