Invoering bestuursbeurzen jaar uitgesteld in UGV

Het ging er stevig aan toe, bij de Universitaire Gemeenschappelijke Vergadering (UGV) tussen College van Bestuur (CvB), Ondernemingsraad (OR) en de Universitaire Studentenraad (USR) gisteren. Het begon met een vraag van een lid van de OR, over de toekomst van het Nieuwsplatform. Naar aanleiding van berichtgeving op ANS-Online verkeerde dit OR-lid namelijk in de veronderstelling dat het gloednieuwe nieuwsplatform achter slot en grendel zou verdwijnen. De respons van De Wijkerslooth was treffend: 'Het Nieuwsplatform zal mooi en toegankelijk blijven voor medewerkers en studenten. Dus niet achter slot en grendel.' De CvB-voorzitter liet verder geen twijfel bestaan over de toekomst van het nieuwsplatform. 'Het nieuwsplatform moet, als het zo doorgaat, per omgaande uit de lucht.' Het weerwoord van de USR werd weggewuifd. 'U kunt nu wel allemaal uw vingers opsteken, dit staat niet op de agenda dus gaan we door.'

Na nog wat gedreutel over de notulen van de vorige GV, was het tijd voor de warme maaltijd. Kortmann draaide niet, zoals De Wijkerslooth, om de hete brei heen. 'Wij vinden het als universiteit goed dat studenten bestuursfuncties naast hun studie doen.' Na een ellenlang betoog, waarin hij alle schriftelijke vragen van zowel de OR als de USR beantwoordde, was de USR aan de beurt om de gaten in Kortmann's verhaal te schieten. 'U zegt altijd tegen ons: "Jullie zijn geen equivalent van de normale student, maar niet bij deze discussie."' Kortmann's lachende repliek: 'Omdat het me nu niet uitkomt.' De USR betoogde verder uitgebreid dat studentenorganisaties geen tijd hadden om voor te bereiden op de aankomende maatregelen. Daarmee wilde de medezeggenschap voorkomen dat de maatregel nog aankomend jaar zou ingaan. Het sorteerde effect. Kortmann zegde toe 'wel te willen verdedigen binnen het CvB dat de maatregel pas na komend collegejaar zal worden ingevoerd.' Hij benadrukte overigens dat het pertinent onjuist was dat de maatregel met het oog op financieel gewin was gemaakt.

Daarnaast werd er nog wat gesteggeld over de mogelijkheid voor ingestroomde HBO-studenten om deel te nemen aan bestuur. Dankzij kloek ingrijpen van de medezeggenschap heeft die groep studenten nu ook de mogelijkheid in de toekomst financiƫle compensatie te ontvangen voor bestuurswerk.

Toen het einde van de vergadering ruimschoots in zicht was, kwam SIAM erachter dat ze toch nog een vraag hadden. Fractievoorzitter Thijs van Reekum was tijdens de rondvraag echter al gepasseerd, en dus werd de vraag over het verbod op het herkansen van voldoendes snel naar zijn fractiegenoot doorgesluisd. Kortmann wuifde de bezwaren van het USR-lid weg, maar wilde eventueel wel kijken naar een uitzondering voor studenten die anders niet cum laude kunnen slagen.